Babymassage är mysigt och hälsosamt
Hem REPOTAGE Babymassage är mysigt och hälsosamt

Babymassage är mysigt och hälsosamt

Publicerat av: Redaktionen

Massage kan få ditt barn att må bra och slappna av.

Många barn sover också bättre om de får massage regelbundet.

Dessutom är det en mysig stund tillsammans med din baby.

Vi vet redan att massage kan lindra spända muskler och öka välbefinnandet. Det gäller även de allra yngsta, inte minst vid kolik och andra magbesvär. En lugn mage är förstås också bättre när det kommer till mat och näringsupptag.

Babymassage har används i södra Asien i århundraden. Numer menar vissa forskare att massage faktiskt kan rädda liv!

Gary Darmstadt är professor i neonatal- och utvecklingsmedicin vid Stanford University School of Medicine. Han har studerat traditionell babymassage i bland annat Indien och visade 2008 att massage av för tidigt födda barn kan rädda liv.

– Vi såg en minskning av risken för infektion med cirka 40 procent och en minskning av risken för dödlighet med 25–50 procent, säger Darmstadt.

Andra forskare har hittat liknande fördelar. En studie tyder på att massage stimulerar vagusnerven, en lång nerv som förbinder hjärnan och buken, vilket leder till bättre matsmältning och upptag av näringsämnen. Detta kan i sin tur hjälpa bebisar att gå upp i vikt. Daglig magmassage kan också minska stress och smärta.

Babymassage är mysigt och hälsosamt– Vi föreslår att föräldrar börjar massera sina spädbarn vid födseln, säger Tiffany Field, professor i pediatrik, psykologi och psykiatri vid University of Miami School of Medicine, som är specialiserad på spädbarnsmassage.

Professor Field påminner samtidigt om att det är viktigt att ha rätt teknik. Du ska använda ett ”måttligt” tryck, inte för löst som kan kittla barnet och inte för hårt som kan göra ont och skada huden. Prata gärna med sin läkare eller barnmorska, så att du är säker på att du masserar ditt barn på ett bra sätt.

Några grundläggande tips för babymassage

  • Rummet ska vara varmt, så att barnet inte fryser. Du ska också vara varm om händerna.
  • Försök att lugna barnet om det är oroligt eller skriker, innan du börjar massera.
  • Klä av barnet och gnid in dina händer med olja.
  • Använd en olja som inte innehåller parfym eller andra tillsatser, t ex kallpressad vegetabilisk olja från livsmedelsaffären eller kokos- eller mandelolja.
  • För magbesvär bör du massera likadant varje gång, två gånger om dagen.
  • Rörelserna ska göras från barnets högra sida till den vänstra. Det är så tjocktarmen rör sig och massagen hjälper därför tarmen.
  • För avslappning kan du göra mjuka, hjärtformade drag över barnets mage och sedan fortsätta med armar och ben. Massera dock inte ögon och öron med olja.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>