Hem NYHETER Nordic Drugs lanserar Nordimet- en innovativ penna för behandling av reumatoid artrit

Nordic Drugs lanserar Nordimet- en innovativ penna för behandling av reumatoid artrit

Publicerat av: Redaktionen

Nu introduceras Nordic Drugs knapplösa autoinjektor-penna, Nordimet, i Sverige, Norge och Finland.

Nordic Drugs lanserar Nordimet- en innovativ penna för behandling av reumatoid artrit 2

Nordic Drugs lanserar Nordimet

Pennan är utvecklad av det prisbelönta svenska företaget SHL Medical och visar hög patientnöjdhet, tack vare den smidiga designen. Nordimet är främst utvecklad för behandling av reumatoid artrit (RA) men kan även användas i behandling av polyartritiska former av svår, aktiv juvenil idiopatisk artrit samt terapiresistent handikappande psoriasis.

Nordimet är den första knapplösa pennan som innehåller den aktiva substansen metotrexat. Metotrexat är det vanligaste antireumatiska läkemedlet i behandling mot ledgångsreumatism. Den innovativa pennan är en viktig utveckling för nuvarande patienter, men också för framtida. Pennans design gör att patienter med smärtsamma leder kommer att kunna administrera sin injektion utan att ens behöva trycka på en knapp. Nordimet har nämligen en dubbelklickmekanism som tydligt klickar och försiktigt vibrerar i början och i slutet av injektionen, vilket gör att användarna inte behöver byta handgrepp vid injicering.

Nordimet – ergonomiskt och smidigt
Sammanlagt 149 sjuksköterskor deltog i en studie där resultatet visade att 87 procent av deltagarna ansåg att injektionspennan var enkel att använda. Studien visade även att 86 procent uppgav att deras patienter skulle tycka att den knapplösa pennan var enklare att använda i jämförelse med en penna med knapp. Resultaten var glädjande för Nordic Drugs vars målsättning har varit att göra pennan så enkel som möjligt att använda.
– Trots att många nya ”biologiska” behandlingar inom reumatologi har introducerats under senare år är metotrexat fortfarande en viktig hörnsten i behandlingen av ledgångsreumatism. Det känns därför extra roligt att Nordic Drugs lanserar en ny innovativ knapplös autoinjektor som vi verkligen tror kommer att förenkla och säkerställa administreringen av metotrexat för många patienter. Ett extra plus är att produktionen kommer att ske hos vårt systerbolag QPharma här i Malmö, säger Anders Löfgren, VD på Nordic Drugs.

Rekommenderad dos och biverkningar
Nordimet erbjuds i ett intervall av åtta dosnivåer, i steg om 2,5 mg, från 7,5 mg till 25 mg. Den rekommenderade initialdosen är 7,5 mg en gång i veckan, administrerad subkutant, titrerad till den optimala dosen. När det önskade resultatet har uppnåtts bör dosen reduceras till lägsta möjliga effektiva underhållsdos. Mycket vanliga biverkningar, som 1 av 10 upplever, är minskad aptit, illamående, kräkningar, magbesvär, inflammation, sår i mun och svalg samt en ökning av leverenzymer. Vanliga biverkningar, som påverkar 1 till 10 av 100, är huvudvärk, minskad bildning av blodkroppar, trötthet eller sömnighet, lunginflammation med torrhosta, andfåddhet, feber, diarré, utslag, rodnad i huden och klåda. En fullständig lista av biverkningarna finns i bipacksedeln.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>