Norrbotten blir först ut i landet med samordnad individuell plan på nätet via 1177
Hem NYHETER Norrbotten blir först ut i landet med samordnad individuell plan på nätet via 1177

Norrbotten blir först ut i landet med samordnad individuell plan på nätet via 1177

Publicerat av: Redaktionen

Nu kan patienterna i Norrbotten själva få tillgång till sin samordnade individuella plan (SIP) genom e-hälsoplattformen 1177, ”Journalen”.

Norrbotten blir först ut i landet med samordnad individuell plan på nätet via 1177 2Projektet är en del av den digitala omställningen som ska skapa större delaktighet i vården för medborgaren.

Den nya tjänsten är ett samarbete mellan Region Norrbotten, Norrbottens Kommuner, Luleå Tekniska Universitet och IT-bolaget Tieto som har pågått sedan 2016.

Projektet Min plan, som är delfinansierat via EU:s strukturfonder, syftar till att stärka den enskildes delaktighet i sin vård, stöd och omsorg och att nå en ökad följsamhet till processerna för upprättande av samordnad individuell plan (SIP) både vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård som i öppenvård. Detta har möjliggjorts genom att utveckla och implementera en ny arbetsprocess, välfärdsteknologi samt Tietos processanpassade IT-stöd utifrån ny lagstiftning (2018) – ”Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård”.

Projektet har, tillsammans med Tieto, utvecklat IT-stödet så att upprättad SIP kan publiceras på den nationella e-hälso plattformen 1177 ”Journalen”.

Norrbotten blir därmed först ut i landet att kunna erbjuda regionens medborgare åtkomst till denna vård- och omsorgsinformation.

– Anhöriga vi mött har påtalat vikten för dem och den enskilde att ha tillgång till planen för att känna trygghet och veta vem som ansvarar för vad i vården och omsorgen, säger Karin Sundström, projektledare Norrbottens Kommuner.

– Vi ser att samarbetet med Tieto har varit väldigt fruktsamt och det är med stor glädje vi nu kan erbjuda den enskilde en ökad delaktighet i sin vård, stöd och omsorg genom att tillgängliggöra planen på 1177 Journalen. Att vi dessutom är först i Sverige med att kunna erbjuda denna lösning ger inspiration och energi för fortsatta innovativa lösningar i samverkan, säger Sofi Nordmark, fil Dr, Leg sjuksköterska, projektledare Min plan, Region Norrbotten.

En annan fördel av ny IT-baserad arbetsprocess är en minskning av antalet utskrivningsklara patienter som legat kvar på sjukhusen. Under 2017 var antalet utskrivningsklara patienter 1 700 per månad och har nu under 2018 minskat till 700 per månad vilket innebär att regionen nu placerat sig bland de främsta regionerna i Sverige. Patientens delaktighet i det samordnade planeringsmötet har ökat från 50 procent under 2017 till 80 procent under 2018.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>