Sedan 2014 har Svensk Telepsykiatri kunnat erbjuda psykiatriska och psykologiska tjänster via videolänk.
I flera landsting råder det brist på både psykiatriker och psykologer, framför allt i glesbygd, och både privata- och offentliga aktörer har haft stor hjälp av Svensk Telepsykiatri och deras tjänst Psykonline. Nu satsar företaget på en fortsatt tillväxt med affärsutvecklingsstöd från företagsinkubatorn och acceleratorn UIC (Uppsala Innovation Centre).
Under året har Svensk Telepsykiatri blivit antagna till UICs affärsutvecklingsprogram UIC Business Accelerator som riktar sig till innovativa företag i tillväxtfas och med internationell potential. Under två till tre år får företag i programmet individuell affärscoachning av UIC och en handplockad affärscoach i näringslivet bland UICs nätverk.
– Det känns spännande och utmanande, och är också en väldigt bra tajming att komma med i UIC Business Accelerator. Vi är ett mycket starkt team med hög psykiatri- och psykologkompetens och det finns en enorm potential, men nu behöver vi få in mer affärskompetens, säger Fotios Papadopoulos, legitimerad läkare, docent och specialist i psykiatri, samt vd för Svensk Telepsykiatri.
Svensk Telepsykiatri startades av Fotios Papadopoulos för fyra år sedan och sysselsätter idag ett tiotal psykologer och psykiatriker som har ett nära samarbete. Nu väntar fokus på tillväxt och affärsutveckling med stöd av UIC. Under året ska de kartlägga organisationen och dess olika processer, göra en finansiell plan och upprätta en utförlig sälj- och marknadsföringsplan.
– Vi har nu etablerat ett nära samarbete med vår affärscoach. Det är en mycket stimulerande process att få ett affärsperspektiv som vi försöker tillämpa i en medicinsk verksamhet i uppskalningsfas, säger Fotios Papadopoulos.
Kunderna finns både inom privat-, offentlig- och företagshälsovård.
De arbetar både med råd, stöd och terapi genom tjänsten Psykonline, samt som underleverantörer till andra vårdgivare som har brist på psykologer och psykiatriker. De gör patientbesök, erbjuder handledning och fortbildning av personal, och de verksamma på bolaget har alla en stark koppling till forskning och utbildning. Det är en konkurrensfördel, samt att de har ett försprång då de var först med att erbjuda vård på distans.
– Vi har också alltid arbetat för att erbjuda våra patienter en väldigt hög tillgänglighet och kontinuitet. Hos oss får man en tid för besök inom få dagar och man får samma läkare eller psykolog. Sen har vi fördelen att vi oftast inte behöver undersöka våra patienter för att ställa diagnos. Samtalet är vårt redskap så vi kan hjälpa många patienter via videolänk, säger Fotios Papadopoulos.
Sveriges mål är att 2025 vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter. Det gör att det även är ett bra fönster för telepsykiatri.