Hem NYHETER Norsk sjukvårdsregion utökar IT-lösning från Sectra med digital patologi

Norsk sjukvårdsregion utökar IT-lösning från Sectra med digital patologi

Publicerat av: Redaktionen

 Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (STO: SECT B) har tecknat avtal för digital patologi med den norska sjukvårdsregionen Helse Vest RHF.

Norsk sjukvårdsregion utökar IT-lösning från Sectra med digital patologi 3De använder sedan tidigare Sectras lösning för att hantera medicinska bilder och väljer nu att utöka den med att omfatta digital patologi. Den regionövergripande lösningen gör det möjligt för Helse Vest att enkelt dela resurser mellan vårdgivarna. Ett och samma system för de olika medicinska specialiteterna gör också integrerad diagnostik möjlig, vilket är viktigt för en effektiv cancervård.

– Med digital patologi får våra patologer tillgång till nya verktyg liksom ett arbetsflöde som inte är möjligt när man granskar med mikroskop. Lösningen gör det också möjligt för oss att dra nytta av ny teknik. Att digitalisera är en nyckel till att vi ska kunna uppfylla ambitionerna om kortare ledtider som definierats i de nationella standardiserade vårdförloppen i cancervården, säger professor Lisbet Sviland, chef för patologiavdelningen, Helse Bergen.

Helse Vest ansvarar för vården för de cirka 1,1 miljoner människor som bor i regionen. Hälso- och sjukvård tillhandahålls av sammanlagt 11 offentliga sjukhus fördelade i fyra vårdorganisationer som alla fyra har patologiavdelningar.

Professor Lisbet Sviland fortsätter:
– Vi är mycket glada över att fortsätta vår resa mot en enhetlig hantering av våra medicinska bilder. När vi nu utökar den befintliga lösningen för bildhantering med digital patologi gör vi det också möjligt för oss att kunna dra nytta av integrerad diagnostik.

Sectras lösning kommer att integreras med Helse Vests laboratorieinformationssystem (LIS). Det ger patologerna en heltäckande bild av patientens historik i en och samma applikation och gör det möjligt att styra arbetsflöden utifrån exempelvis sub-specialiteter och prioriteringar. I och med Sectras leverantörsneutrala förhållningssätt kan regionen fritt välja skannerleverantör.

Genom att skanna de fysiska glasen med vävnadsprover skapas digitala bilder vilket gör att både aktuella och tidigare bilder blir tillgängliga oberoende av tid och plats. Den digitala lösningen hjälper patologer vid kritiska beslutspunkter såsom gradering och mer precis mätning, och möjliggör bildanalys som förbättrar precisionen av uppgifter såsom att räkna celler. Digital tillgång underlättar även second opinions, arbetsfördelning och specialistkonsultationer samt gör integrerad diagnostik möjlig.

– Under årens lopp har vi kunnat utöka Sectras IT-lösning, från att hantera radiologibilder till att bli ett regionövergripande arkiv för olika typer av medicinska bilder för att nu när vi digitaliserar patologiavdelningen också omfatta det. Förmågan att utöka lösningen har varit viktig för att kunna realisera vår strategi om en samlad bildhantering och det ska bli roligt att återigen få ta nästa steg tillsammans med Sectra-teamet, säger Erik M. Hansen, vd för Helse Vest IKT.

Helse Vest har i flera år använt Sectras lösning för att lagra alla typer av medicinska bilder och multimedia samt använt radiologimodulen för att hantera bilder och patientinformation i hela regionen. I och med kontraktet för digital patologi som undertecknades i november 2020, kommer lösningen också att hantera cirka 200 000 patologiundersökningar per år.

Sectras helhetslösning för medicinsk bildhantering ger vårdgivare en samlad strategi för alla behov kring hantering av medicinska bilder och förbättrar vården av patienter samtidigt som den bidrar till sänkta driftskostnader. Den skalbara lösningen är modulär och bygger på ett multimediaarkiv (VNA) som stöder all bildhantering. Det gör att vårdgivare kan expandera lösningen, specialitet för specialitet och sjukhus för sjukhus. Läs mer och om Sectras lösningar och om varför Sectra PACS har tilldelats priset för högst kundnöjdhet ”Best in KLAS” sju år i rad på medical.sectra.com.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>