Novavax vaccin godkänt av EU
Hem COVID-19 Novavax vaccin mot covid-19 godkänt av EU

Novavax vaccin mot covid-19 godkänt av EU

Publicerat av: Redaktionen

EU-kommissionen har beslutat ge villkorat godkännande till Novavax vaccin mot covid-19.

Därmed är nu fem vacciner godkända för användning inom EU.

Vaccinet, med produktnamnet Nuvaxovid, är av en annan typ än de tidigare godkända vaccinerna. Novavax vaccin är ett rekombinant proteinvaccin där spikprotein i form av nanopartiklar kombineras med ett adjuvans, en ingrediens som förstärker effekten av proteinvaccinet. Adjuvansen, Matrix M, har forskats fram på Sveriges Lantbruksuniversitet och tillverkas nu vid företagets fabrik i Uppsala.

– Det är mycket glädjande att se ytterligare ett vaccin mot covid-19 som nu blir godkänt av EU. Det är också glädjande att vaccinet delvis har utvecklats och producerats i Sverige. Det är ett kvitto på Sveriges styrka som Life Science-land, säger Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på Lif.

– Detta är också det första proteinbaserade vaccinet som godkänns mot Covid-19 inom EU. Varje typ av vaccin har olika för- och nackdelar, och det är positivt att vi har flera typer av vaccin att tillgå.

Novavax vaccin uppvisade en effekt på över 90 procent mot covid-19 och skyddade helt mot måttlig till svår sjukdom, enligt resultat som företaget presenterade i juni.

Information om vacciner mot covid-19 som är godkända för användning i Sverige finns tillgängligt på läkemedelsportalen Fass och/eller på Läkemedelsverket.

Tidigare godkända vacciner:

Novavax vaccin godkänt av EUComirnaty från Pfizer/BioNTech är ett mRNA-vaccinen som godkändes den 21 december 2020.

•Spikevax, tidigare COVID-19 vaccin Moderna, är ett mRNA-vaccin som godkändes den 6 januari 2021.

•Vaxzevria, tidigare covid-19 vaccine AstraZeneca, är ett vektorbaserat vaccin som godkändes den 30 januari.

•Covid-19 Vaccine Janssen är ett vektorbaserat vaccin som godkändes 11 mars.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>