På Sahlgrenska Universitetssjukhuset sker fler och fler vårdplaneringar via videosamtal och fördelarna är många.
Det snabbar på hemgången för utskrivningsklara patienter och effektiviserar både för sjukhus och kommun.
Äldre och sköra patienter är ofta i behov av stöd från fler än en vårdgivare. När en sjukhuspatient skrivs ut för att gå över till kommunal vård krävs en samordning. Så sent som 2015 gjordes de alltid i form av fysiska möten där kommunens biståndshandläggare och hemsjukvård reste till sjukhuset för att träffa patient, närstående samt sjukhusets vård- och omsorgskoordinator. Idag sker vårdplaneringen istället via Skype och video.
Att välja videomöte framför det fysiska mötet vid samordnad vårdplanering har många fördelar.
– Att alla ska träffas samtidigt på ett ställe kostar både tid och pengar. Det blir många resor när kommunens personal behöver ta sig till sjukhusen för vårdplanering. Fler och effektivare vårdplaneringsmöten bidrar också till att korta vårdtider, då patienten kan åka hem tidigare istället för att vänta på ett möte på sjukhuset, berättar Maria Taranger, verksamhetschef Medicin, Geriatrik, Akutmottagning Östra (MGAÖ).
Under 2018 höll Sahlgrenska Universitetssjukhuset i genomsnitt 2,4 videomöten per dag, en fyrdubbling jämfört med året innan. Den gångna veckan hölls den tusende videoplaneringen sedan starten.
– Vi började 2013 i liten skala som ett pilotprojekt för regionen. Det gick trögt i början, men nu går det med rasande fart och nu har tusen av våra patienter fått sin vårdplanering via video, berättar Eva Danieli, vård- och omsorgskoordinator på MGAÖ.
En annan fördel är att en videovårdplanering i genomsnitt tar 33 minuter, att jämföra med 60 minuter för det fysiska mötet. Det bidrar till sjukhusets och kommunens effektivitet men är också bättre för äldre och sköra patienter, som ges större möjlighet att orka vara delaktiga i hela mötet. Videomöten ökar också tillgängligheten för närstående som bor långt bort att delta i vårdplaneringen.