Utvärdering av kommersiella EndoDrill Core Needle har inletts vid tre universitetssjukhus
Hem NYHETER Utvärdering av kommersiella EndoDrill Core Needle har inletts vid tre universitetssjukhus

Utvärdering av kommersiella EndoDrill Core Needle har inletts vid tre universitetssjukhus

Publicerat av: Redaktionen

BiBBInstruments AB (”BiBB”, publ), som utvecklar och marknadsför biopsiinstrument för tidig cancerdiagnos, har inlett utvärdering av den kommersiella versionen av borrnålsinstrumentet EndoDrill Core Needle i klinisk användning vid tre universitetssjukhus i Sverige.

Utvärdering av kommersiella EndoDrill Core Needle har inletts vid tre universitetssjukhus 2Efter en kortare utvärderingsfas följer lansering av EndoDrill Core Needle i hela Sverige.

BiBB lanserade år 2017 biopsiinstrumentet EndoDrill GI Upper för vävnadsprovtagning av djupa tumörer i matstrupe och magsäck via flexibelt endoskop. Instrumentet, som är sålt till 20 svenska sjukhus, följs nu av EndoDrill-familjens första styva biopsiinstrument, EndoDrill Core Needle, som är ett engångsinstrument av typen mellan-/grovnål (core needle). EndoDrill Core Needle är ett mångfasetterat biopsiinstrument som kan användas för att ta vävnadsprover i t ex bröst, prostata, lever, lymfkörtlar, lunga, bukspottkörteln, sköldkörteln och hud- och mjukdelar.

Patenterade EndoDrill Core Needle är försett med BiBBs unika borrfunktion, där vävnadsprover tas med kontroll av såväl djup som riktning i realtid under hela provtagningsförfarandet. Detta skiljer instrumentet från konventionella mellan-/grovnålar, vilka avfyras med en kraftfull fjäder enligt principen ”fire and forget” där både djup och riktning måste skattas av provtagande läkare, vilket leder till sämre provtagningskontroll och därigenom större risker för patienten. Med EndoDrill Core Needle lindas vävnadsmaterialet runt borren i en spiral, vilket ger ett prov som är större än själva borrens penetransdjup. Detta tillsammans med kontrollerad provtagning ger hög precision, mindre traumatisk provtagning och optimerar möjligheten till diagnos.

Nu pågår en utvärdering av det kommersiella, CE-märkta mellannålsinstrumentet i klinisk användning vid tre svenska universitetssjukhus: Skånes universitetssjukhus i Lund, Universitetssjukhuset i Linköping samt Akademiska sjukhuset i Uppsala. Efter en kortare utvärderingsfas följer lansering av EndoDrill Core Needle i hela Sverige.

EndoDrill Core Needle är en viktig och attraktiv del i BiBBs produktportfölj EndoDrill. Varje år diagnostiseras över 7 miljoner cancerfall i världen där EndoDrill Core Needle potentiellt skulle kunna nyttjas för provtagning.

Grundare och styrelseledamot Dr Charles Walther kommenterar

”Jag är både glad och stolt att vårt nya styva biopsiinstrument, EndoDrill Core Needle, nu utvärderas vid några av Sveriges ledande universitetssjukhus, vilka kommer att vara viktiga referenser inför kommande lansering. Jag har personligen tagit över 1 000 vävnadsprover med tillgängliga mellannålsinstrument och det är min erfarenhet att det har saknats ett biopsiinstrument som erbjuder ökad kontroll, precision och träffsäkerhet. Med EndoDrill Core Needle känns det som att vi håller på att ta ett stort steg mot förbättrad provtagning av några av världens vanligaste cancerformer.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>