Nu kan ungdomar söka vård via appen Alltid Öppet
Hem NYHETER Nu kan ungdomar söka vård via appen Alltid Öppet

Nu kan ungdomar söka vård via appen Alltid Öppet

Publicerat av: Redaktionen

Nu blir det enklare för ungdomar att möta en kurator eller få rådgivning kring frågor som identitet, sex och preventivmedel.

Nu kan ungdomar söka vård via appen Alltid Öppet 1

Ungdomsmottagningarna inom Stockholms läns sjukvårdsområde börjar erbjuda videomöte i appen Alltid öppet för att underlätta kontaktvägarna. Foto: Yanan Li

Ungdomsmottagningarna inom Stockholms läns sjukvårdsområde börjar erbjuda videomöte i appen Alltid öppet för att underlätta kontaktvägarna.

– Genom att underlätta för ungdomar att få kontakt med ungdomsmottagningen ökar chansen att de som har funderingar eller mår dåligt verkligen söker vård, säger Sofia Strand som är barnmorska och projektledare för införandet av videomöte hos ungdomsmottagningarna.

Ungdomsmottagningarna i Stockholms läns sjukvårdsområde ger rådgivning till ungdomar upp till 23 års ålder kring identitet, kropp, relationer, sexualitet och preventivmedel. Ungdomsmottagningarna erbjuder också psykosocialt stöd till ungdomar som mår dåligt.

– Vi ser videomöte som ett smidigt komplement till vår övriga vård. Mycket rådgivning går att ersätta med ett videomöte. Jämfört med ett telefonsamtal ger videomöte mer information och bättre kontakt. Men all vård går naturligtvis inte att ersätta och om våra barnmorskor eller kuratorer bedömer att ungdomen behöver träffa oss kan vi boka ett möte på någon av våra ungdomsmottagningar, säger Sofia Strand.

Ungdomar som vill träffa ungdomsmottagningen i ett videomöte bokar och genomför videomötet i appen Alltid öppet. Videomötet är kostnadsfritt men ungdomen behöver ett BankId eftersom appen kräver en säker inloggning.

En del ungdomsmottagningar har delat huvudmannaskap mellan kommun och Stockholms läns sjukvårdsområde. I videomötet kommer ungdomarna att möta barnmorskor och kuratorer som är anställda av Stockholms läns sjukvårdsområde. Videomöten kommer erbjudas under hela dagen och jämfört med mottagningarnas drop-in tider är öppettiderna generösare i appen.

– Genom att bli mer tillgängliga vill vi underlätta för ungdomar att ta kontakt med oss. Mobiltelefonen bär de ofta med sig och vi tror det är bra att möta ungdomarna där de finns. Ett videomöte kan också vara enklare för dem att genomföra eftersom de inte behöver lämna skola eller jobb för att åka till mottagningen utan istället kan genomföra videomötet på en plats som passar dem. Förhoppningsvis kan vi nå dem som kanske inte annars hade tagit sig till en ungdomsmottagning! säger Sofia Strand.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>