Hem NYHETER Nu rullar influensabussarna ut i Stockholmsområdet

Nu rullar influensabussarna ut i Stockholmsområdet

Publicerat av: Redaktionen

Årets influensasäsong är snart här och i veckan var det premiär för det nya konceptet Influensabussen.

Nu rullar influensabussarna ut i Stockholmsområdet 3För första gången rullar de populära vaccinbussarna, tidigare kända för TBE-vaccinering (fästingvaccin), ut på gator och torg i Stockholmsområdet för att erbjuda snabb och enkel vaccinering mot influensan.

Enligt Folkhälsomyndigheten insjuknar mellan 5-12 procent av alla svenskar i influensan varje år. Den säsongsbundna influensan är en virussjukdom som, hos de flesta som drabbas, leder till hög feber, frossa, värk i kropp och huvud, trötthet och ofta även torrhosta. För riskgrupper innebär influensa risk för svår sjukdom och komplikationer men även unga och friska personer drabbas ofta hårt med hög feber och minst fem dagars sjukfrånvaro från jobbet.

Influensavaccin är det mest effektiva sättet att undvika att smittas av influensan. Under mottot ”#InfluensaNejTack” erbjuder i år VaccinDirekt i samarbete med Sanofi ett nytt koncept där man kan vaccinera sig snabbt och smidigt på en mobil vaccinationsmottagning. Vaccineringen sker på ett antal platser runtom Stockholm. Syftet är att öka möjligheten för allmänheten att enkelt och snabbt vaccinera sig mot säsongsbunden influensa.

”Vi vet att våra bussar får folk att stanna upp och påminnas om att vaccinera sig. Och väl på plats finns det egentligen ingen anledning att skjuta upp det. Därför tror vi att det här initiativet kan öka medvetenheten för möjligheten att vaccineras mot influensa och förhoppningsvis minska antalet som insjuknar, säger Charlotta Zacharias, Leg. Läkare på Vaccin Direkt.”

Influensabussen utanför Riksdagshuset

Tisdag 19 november står influensabussen på Mynttorget utanför Riksdagshuset. Förhoppningen är att få politiker att vaccinera sig och på så sätt hjälpa till att sprida budskapet om vikten av att vara vaccinerad för att undvika sjukdom.

Snabba fakta om vaccination mot säsongsbunden influensa2,3,4

• Influensavaccin är det mest effektiva sättet att skydda sig mot de skadliga effekterna av influensa.

• Vaccination mot influensa skyddar inte bara en själv utan även personer i ens omgivning med nedsatt immunförsvar eller som inte själva kan vaccinera sig.

• Du bör vaccinera dig på hösten innan influensavirusen börjar cirkulera och säsongsinfluensan bryter ut.

• Tänk på att det tar ungefär två veckor innan vaccinet ger ett bra skydd.
• Du ska inte ha någon infektion med feber när du vaccinerar dig, men det gör ingenting om du är lite förkyld.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>