Hem NYHETER Ny behandling mot glaukom testas i stor svensk studie

Ny behandling mot glaukom testas i stor svensk studie

Publicerat av: Redaktionen

Glaukom, eller grön starr, är den vanligaste orsaken till obotlig blindhet.

Ny behandling mot glaukom testas i stor svensk studie 2

Gauti Jóhannesson utför en synfältsundersökning på Pete Williams.

Nu finns dock hopp för de cirka 200 000 svenskar som lider av sjukdomen. I en planerad stor svensk studie testas en helt ny typ av behandling – vitamin B3. Studien har stöd av Ögonfonden.

Den form av vitamin B3 som ska användas i studien är nikotinamid. – Det som är bra är att det är väl beprövat och kan användas direkt. Det behöver inte genomgå lika omfattande kliniska prövningar som nya läkemedelskandidater annars måste, säger Pete Williams, forskarassistent vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.

Nikotinamid har testats i en liknande, betydligt mindre studie med väldigt lovande resultat. Bland dem som fick nikotinamid var det färre vars syn försämrades än i kontrollgruppen som fick placebo, det vill säga verkningslös behandling. Dessutom förbättrades synen till och med hos flera personer i nikotinamidgruppen. Detta trots att glaukom hittills setts som obotlig eftersom det handlar om att synnerven och näthinnans nervceller skadas och dör.

– Men kanske är det så att nervcellerna under en tid inte är döda, utan bara ”medvetslösa”, och att man under denna tid kan rädda dem, säger Pete Williams.

Förr trodde man att orsaken till glaukom var ett förhöjt tryck i ögat. Nu anser man att trycket istället bara är en riskfaktor, precis som stigande ålder och ärftlighet. Vad den egentliga orsaken är vet man inte. Trots att inte alla med glaukom har ett ökat tryck i ögat är ändå behandlingen olika sätt att sänka det.– Om vi ska få ögonläkare att acceptera en helt ny behandling måste vi visa att nikotinamid verkligen fungerar. Man kommer säkert ändå att fortsätta behandla med att sänka trycket men nikotinamid kan vara ytterligare ett verktyg i lådan, säger Gauti Jóhannesson docent och överläkare vid Umeå universitetssjukhus, även han forskare bakom studien.

Samma doser nikotinamid som i den mindre studien ska användas, 1,5 gram per dag i början och sedan 3 gram per dag. Det är ungefär 100 gånger mer än det som finns i en multivitamintablett. Medan den tidigare studien bara pågick i tolv veckor ska den nya vara betydligt längre, minst två år. Pete Williams och Gauti Jóhannesson hoppas nu dels kunna visa att de positiva effekterna av nikotinamid finns kvar även på längre sikt, dels förstå mer om de molekylära förändringarna vid glaukom.

Vid glaukom kommer synförändringarna smygande och synskärpan påverkas inte förrän i sent skede. Det är istället synfältet som gradvis minskar. Eftersom vår hjärna är så otroligt avancerad fyller den med hjälp av omkringliggande synintryck i vad som saknas så att bilden man ser verkar helt normal. Man märker inte att det finns detaljer som inte är med. Därför är sjukdomen svår att upptäcka på annat sätt än med en synfältsundersökning.

Stiftelsen Synfrämjandets forskningsfond, Ögonfonden stödjer synfrämjande forskning och delar varje år ut mellan 20 och 40 forskningsanslag. Pete Williams och Gauti Jóhannesson är bland de 30 forskare som år 2020 fick dela på 4,5 miljoner kronor i anslag.

Bland fondens viktiga bidragsgivare finns Glaukomförbundet och Svenska RP-föreningen, men även privata insamlingar.

Ögonsjukdomar drabbar en stor del av befolkningen, inte minst äldre, vilket leder till kraftig sänkning av livskvaliteten och kräver stora resurser av samhället. I Sverige bedrivs idag ögonforskning som är internationellt ledande, men behovet av forskningsmedel inom ögon- och synforskning är fortsatt stort.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>