Ny endoskopimottagning lyft för både patienter och personal
Hem NYHETER Ny endoskopimottagning på Norrtälje sjukhus lyft för både patienter och personal

Ny endoskopimottagning på Norrtälje sjukhus lyft för både patienter och personal

Publicerat av: Redaktionen

När den nya endoskopimottagningen på Norrtälje sjukhus nu tas i bruk innebär det både ökad kapacitet, möjlighet till fler undersökningar och förbättrad arbetsmiljö för personalen.

Om- och tillbyggnaden av endoskopimottagningen har pågått sedan i våras.

På tisdagen kunde Tiohundras tf VD Johan Stjernfält klippa bandet och förklara mottagningen för invigd och redo att ta emot de första patienterna.

Lokalytan har nästan fördubblats, vilket innebär en rad fördelar både för patienter och personal.

– Vissa undersökningar som fram till idag behövt göras på operationsavdelningen kan vi nu göra här på mottagningen. Det innebär i sin tur att kapacitet frigörs på operation, säger Katarina Sjöstrand, enhetschef för endoskopimottagningen.

Screening för cancer möjliggörs

Norrtälje sjukhus kommer i och med öppnandet av den nybyggda mottagningen också ha möjlighet att genomföra screening för att upptäcka tjock- och ändtarmscancer. Fram till i dag har kommunens invånare behövt resa till andra sjukhus i regionen för att få undersökningen genomförd.

Ny endoskopimottagning lyft för både patienter och personal

Tiohundras tf VD Johan Stjernfält inviger den nya endoskopimottagningen på Norrtälje sjukhus.

Mottagningen har nu också rum för enskilda samtal. Samtidigt förbättras arbetsmiljön för medarbetarna, som nu får ändamålsenliga lokaler för både patientnära arbete, dokumentation och raster.

På endoskopimottagningen utförs framförallt undersökningar med tunna videoinstrument via matstrupen eller ändtarmen. Nu finns också möjlighet att göra undersökningar med röntgen på mottagningen.

Ökat antal undersökningar

Antalet undersökningar har ökat markant, med undantag för pandemiåren. Under 2022 genomfördes drygt 3 300 undersökningar, mot 2 600 under 2017.

– Vi ser ett ökat behov av den här typen av undersökningar och kan nu möta det tack vare den ökade kapacitet som ombyggnaden innebär. Att vi dessutom kan avlasta operationsavdelningen innebär fördelar för hela sjukhuset, säger sjukhuschef Catarina Pommer.

Om- och tillbyggnaden har genomförts av Locum AB, i nära samverkan med verksamheten.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>