Hem NYHETER Ny fortbildningskurs om pneumokockvaccin

Ny fortbildningskurs om pneumokockvaccin

Publicerat av: Redaktionen

Vem bör egentligen vaccineras mot pneumokocker?

Ny fortbildningskurs om pneumokockvaccin 3Läkare och sjukvårdspersonal har nu chans att bli ännu bättre på förebyggande sjukvård i NetdoktorPro:s nya fortbildningskurs om pneumokockvaccination.

Pneumokocker är bland de vanligaste orsakerna till bakteriella luftvägsinfektioner så som lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. I NetdoktorPro:s fortbildningskurs om pneumokockvaccination får deltagarna följa tre patientfall och ta ställning till behovet av vaccination.

– Svårigheten är att det inte finns några enkla logaritmer. Doktorn måste i varje enskilt fall göra en bedömning av vilka riskfaktorer patienten har för pneumokocksjukdom. I praktiken är det oftast de som har flera riskfaktorer som blir aktuella för vaccination, säger Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus samt utformare av fortbildningen.

Att vaccinera rätt riskindivider handlar om förebyggande sjukvård, något som får alldeles för lite uppmärksamhet inom svensk sjukvård, menar Jonas Ahl.

– Generellt sett borde vi jobba mer med sjukvårdsförebyggande åtgärder. Vi borde lägga en större del av vår arbetstid på att förebygga sjukdom än att bara behandla. Det gäller allt från att äta rätt, röka mindre, och röra på sig mer. Det handlar också om vaccinationer såklart.

Den digitala fortbildningskursen om pneumokockvaccin riktar sig framförallt till läkare och sjukvårdspersonal i primärvården och tar cirka 10 minuter att genomföra.

– Jag tycker att det är klokt att förebygga sjukdom. Det är mycket klokare än att vänta tills sjukdomen har uppstått. Därför tycker jag att man ska gå den här utbildningen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>