Ny unik klinisk studie skall digitalt utreda 1000 kvinnohjärtan
Hem NYHETER Ny unik klinisk studie skall digitalt utreda 1000 kvinnohjärtan

Ny unik klinisk studie skall digitalt utreda 1000 kvinnohjärtan

Publicerat av: Redaktionen

I en ny stor studie, The RedHeart Study, under ledning av forskare på Karolinska Institutet och Karolinska Sjukhuset, skall 1000 kvinnor rekryteras för att utreda huruvida ny digital EKG-teknik kan kartlägga och fastställa diagnos av hjärtklappning hos kvinnor och om det kan leda till minskad oro och förbättrad livskvalitet.

Ny unik klinisk studie skall digitalt utreda 1000 kvinnohjärtan 1

Ny unik klinisk studie skall digitalt utreda 1 000 kvinnohjärtan

Studien görs i samarbete med 1,6 miljonerklubben och Coala Life och blir världens hittills största digitala hjärtstudie med Coala Heart Monitor på kvinnohjärtat.

Hjärtklappning är vanligt förekommande i befolkningen och kvinnor upplever oftare och mer uttalade symtom jämfört med män. Studien genomförs för att ny svensk forskning visar att kvinnor med hjärtrytmrubbningar oftare missas av vården än män och symptomen ofta avfärdas som psykologiska, stress eller oro. Kvinnor får dessutom vänta sex år längre än män på rätt behandling.

– Vi vill undersöka om vi kan fånga upp kvinnorna och ge rätt diagnos och behandling tidigare, säger Professor Karin Schenck-Gustafsson, professor i kardiologi och grundare av Centrum för Genusmedicin, Karolinska Institutet, som leder studien. Vi vill även se om direkt besked om symtomen inte är farliga kan minska stress, ångest och oro.

Patientrekrytering kommer att pågå under juni och juli eller till dess att studien är fulltecknad.

1000 kvinnor kommer att under 2 månader själva ta sitt EKG dagligen med en Coala Heart Monitor i vardagen, när och var man vill.

– Coala Heart Monitor har visat sig kunna underlätta patientflödet mellan primär- och specialistvård. Nu vill vi vara med och lägga grunden till en jämlikare vård och ge förutsättningar att fler människor kan få rätt diagnos i tid, säger Titti Lundgren, CMO på Coala Life. Att Karolinska Institutet väljer att göra en studie med Coala Heart Monitor tror vi kommer att vara betydelsefullt för att fler vårdinrättningar ska kunna göra den nya typen av digitala hjärtutredningar. Redan idag används Coala Heart Monitor på bl.a. Skånes Universitetssjukhus, i strokestudier i Region Gävleborg samt flera privata vårdcentraler bl.a. hos Praktikertjänst.

Alexandra Charles, grundare och ordförande av 1,6 & 2,6 miljonerklubben, som stödjer studien, säger: ”Jag lider själv av hjärtrusning och jag vet hur viktig det är att få rätt diagnos, därför ligger den här studien mig extra varmt om hjärtat.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>