Ny unik mobilapp gör alla till hjälparbetare
Hem NyheterIT-lösning Ny unik mobilapp gör alla till hjälparbetare

Ny unik mobilapp gör alla till hjälparbetare

Publicerat av: Redaktionen

Med en ny app kan vem som helst hjälpa till att kartlägga krisområden med sin mobiltelefon.

Läkare Utan Gränser har utvecklat appen för att snabbare nå fram med humanitär hjälp till avlägsna platser. På några minuter bidrar mobilanvändaren med livsviktig information.app

Appen MapSwipe låter användaren gå igenom satellitbilder för att identifiera bland annat bosättningar, vägar och floder. Informationen gör att sjukvårdspersonal snabbare kan ta sig fram till kris- eller katastrofområden som saknas på vanliga kartor.

I en humanitär kris är det avgörande att veta var människorna finns för att kunna förse dem med mat, skydd och sjukvård. Hundratals miljoner människors hem finns inte på kartan. Det gör det svårt för humanitära organisationer att planera massvaccineringar, förstå hur sjukdomar sprids och sätta in livräddande insatser.

Läkare Utan Gränser har utvecklat MapSwipe-appen tillsammans med nätverket Missing Maps som förbättrar och utvecklar allmänt tillgängliga kartor via OpenStreetMap. Appen släpptes för både Android och iOS den 15 juli.

– På fem minuter går man igenom ungefär 40 satellitbilder. Vi uppmanar alla att ge lite av sin tid medan man väntar på bussen eller på att teet ska svalna. Appen fungerar även offline så det går utmärkt att använda den också under resan till jobbet, säger projektets koordinator Peter Masters på Läkare Utan Gränser.

Sätter fokus på de viktigaste platserna

Så här fungerar appen: Först väljer du ett krisdrabbat område som exempelvis Kongo-Kinshasa, där små byar måste kartläggas i samband med en koleraepidemi. Efter det börjar du svepa igenom satellitbilder för att hitta bebodda områden och infrastruktur. Om du ser spår av bebyggelse kan du markera det med ett klick på kartan.

Informationen skickas vidare till volontärer som undersöker områdena närmare och börjar kartlägga dem på plats. Det underlättar deras arbete eftersom de vet vilka platser de ska koncentrera sig på.

Krisområden som är i akut behov av kartläggning är Jonglei State i Sydsudan och gränsområdet mellan Sierra Leone, Guinea och Liberia. Platserna har drabbats av svåra konflikter, krig och epidemier och tusentals invånare behöver livräddande kirurgi och mediciner.

Kartor viktiga för humanitärt arbete

– Jag har jobbat som läkare i allt från Kongo-Kinshasa till Somalia. Jag vet jag hur svårt det är att göra planer eller genomföra livräddande insatser utan tillgång till exakt information. Det är spännande att allmänheten kan hjälpa min kolleger att kartlägga de områden där vi utför vårt humanitära arbete, säger Kiran Jobanputra, akutläkare för Läkare Utan Gränser i Storbritannien.

Målet har varit att göra användarupplevelsen rolig, nästan som ett spel, så att tröskeln att komma igång är låg.

– Det är lika roligt och beroendeframkallande som en dejtingapp. Så byt gärna ut några minuter av svepande åt vänster eller höger efter nästa dejt mot att identifiera bosättningar i Sydsudan. De minuterna kan rädda liv, säger Peter Masters.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>