Hem NYHETER Ny vårdbyggnad planeras vid Danderyds sjukhus

Ny vårdbyggnad planeras vid Danderyds sjukhus

Publicerat av: Redaktionen

Utvecklingen av Danderyds sjukhus fortsätter.

Ny vårdbyggnad planeras vid Danderyds sjukhus 2

Illustrationen visar byggnadens ungefärliga storlek.

I slutet av 2024 beräknas en ny vårdbyggnad stå klar för slutenvårds- och mottagningsverksamhet, med minst 164 vårdplatser, helikopterflygplats på taket och förbättrade förutsättningar för effektiv och patientsäker vård. Igår eftermiddag togs nästa steg mot det första spadtaget.

I december 2018 fattade Regionfullmäktige ett inriktningsbeslut om att bygga en ny vårdbyggnad vid Danderyds sjukhus. Igår togs nästa viktiga steg då Locums styrelse och Fastighets- och servicenämnden beslutade att förorda genomförandebeslut i Regionstyrelsen och Regionfullmäktige. Det slutliga genomförandebeslutet i Regionfullmäktige är planerat till september. Byggnaden beräknas kosta cirka 1.85 miljarder och enligt aktuell tidplan lämnas den över till vården i slutet av 2024.

–  Vi fortsätter att förstärka Danderyds sjukhus och utvecklingen av vården inom Region Stockholm. Den nya moderna vårdbyggnaden med minst 164 vårdplatser ger förutsättningar för en trygg och effektiv vård för patienterna och bättre arbetsmiljö för våra medarbetare, säger Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd och Locums styrelseordförande.

Den nya vårdbyggnaden ingår som en del av den långsiktiga planen för modernisering av vårdavdelningar och mottagningar på sjukhusområdet. Den totalt 13 våningar höga byggnaden placeras direkt väster om den nya akutvårdsbyggnaden och närheten till akutvårdsbyggnaden ger flera fördelar då vårdinnehållet i byggnaderna kompletterar varandra.

Byggnaden kommer att inrymma generella vårdavdelningar med 30 vårdplatser per avdelning fördelat på en- och tvåpatientsrum och en intermediärvårdsavdelning. Det kommer också finnas mottagningsverksamhet för akuten, kirurgen, endoskopi, ortopedi, inskrivning samt njurcentrum och stödfunktioner till akutvårdsbyggnaden. Utöver detta planeras en helikopterflygplats på taket vilket bidrar till flera förbättringar för vården jämfört med att ha en separat helikopterflygplats på marken.

– En viktig utgångspunkt för sjukhusets fortsatta utveckling är att säkerställa flöden för patienter, personal och logistik och den nya vårdbyggnaden på Danderyds sjukhusområde ger goda förutsättningar för det. Tillsammans med vården utvecklar vi en långsiktigt hållbar vårdbyggnad som över tid kan anpassas efter vårdens behov, säger Locums vd Anette Henriksson.

De senaste åren har Danderyds sjukhus genomgått sin största förändring sedan invigningen år 1964. Locum har genomfört omfattande ny- och ombyggnationer på området som ska bidra till mer vård, bättre lokaler och en miljö som värnar både patienter och medarbetare. Sjukhuset har sedan 2019 en ny akutvårdsbyggnad, moderniserade vårdlokaler i södra kvarteret och en upprustad godsmottagning anpassad för sjukhusets utökade flöden. Under 2018 öppnade också Närakut Danderyd på området.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>