Nya phishingkampanjer använder COVID-19 för att attackera sjukvården

IT-säkerhetsföretaget Palo Alto Networks har upptäckt flera phishingkampanjer som använder budskap om COVID-19 för att ta sig förbi säkerheten.

Nya phishingkampanjer använder COVID-19 för att attackera sjukvården 1Attacken riktar sig mot offentliga verksamheter, forskningsinstitut och sjukvården i USA, Canada, Turkiet, Tyskland, Storbritannien och Japan.

Palo Alto Networks har den senaste tiden sett en mängd attacker som använder COVID-19, till exempel genom phishingmejl som handlar om pandemin. Nyligen har företaget kunnat följa ett intrångsförsök med utpressningsprogramvaran EDA2 som riktade sig mot två canadensiska medicinska verksamheter. Båda verksamheterna är aktiva inom landets arbete mot COVID-19.

Dessutom har ett intrångsförsök genomförts i syfte att stjäla information med hjälp av en skadlig programvara (AgentTesla). Även denna spreds med hjälp av COVID-19-phishingmejl.

Attacken har riktat sig mot en rad verksamheter i flera olika sektorer av samhället, bland annat en försvarsforskningsenhet i USA och medicinska verksamheter i Japan och Canada.

Just dessa attacker var enligt Palo Alto Networks inte framgångsrika. Palo Alto Networks har dock kunnat följa många ytterligare försök till intrång som använder sig av COVID-19 för kriminell aktivitet.