Nya publikationer om psykisk hälsa bland ungdomar har tagits fram i ett internationellt initiativ
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Nya publikationer om psykisk hälsa bland ungdomar har tagits fram i ett internationellt initiativ

Nya publikationer om psykisk hälsa bland ungdomar har tagits fram i ett internationellt initiativ

Publicerat av: Redaktionen

Tonårstiden är ett kritiskt skede i livet som formar människor innan de går in i vuxen ålder.

Trots en ökad medvetenhet om psykisk hälsa bland ungdomar är kvalitetsdata om psykisk ohälsa endast tillgängligt för mindre än 10% av världens ungdomar.

Två nya internationella publikationer förklarar hur data är avgörande för att möta den allvarliga psykiska hälsosituationen bland unga idag.

Vetenskapliga bevis saknas

Data om psykisk hälsa bland unga människor på befolkningsnivå är fortfarande fragmenterad och ofullständig i många länder och finansieringsmöjligheterna för vetenskapliga studier inom psykisk hälsa bland unga är få.

Nya publikationer om psykisk hälsa bland ungdomar har tagits fram i ett internationellt initiativ– Vi saknar vetenskapliga bevis på global nivå för hur det psykiska hälsotillståndet bland unga ser ut. Vi har till exempel pratat mycket om att unga människor har påverkats väldigt negativt av det psykiska trycket av karantän och social distansering under covid-19-pandemin. Det är dock inte möjligt för samhället att investera i lämpliga åtgärder för att möta behovet av behandling och hjälp för ungdomar som upplever psykiska problem om vi inte har korrekta uppgifter om hur det faktiskt ser ut, förklarar Jill Åhs, doktorand vid Röda Korsets Högskola som har deltagit i framtagandet av dessa publikationer.

Prioriteringar och förbättringsåtgärder

För att ta itu med bristen på data och resurser inriktade på ungdomars psykiska hälsa leder UNICEF med samarbetspartners ett initiativ som syftar till att mäta psykisk hälsa bland ungdomar på befolkningsnivå (MMAP). Projektet syftar till att se över prioriteringar och förbättringsåtgärder när det gäller mätning av ungdomars psykiska hälsa.

– Initiativets fokus är att stödja datagenerering om ungdomars psykiska hälsa på befolkningsnivå för att kunna göra rätt investeringar i ungdomars hälsa och förbättra deras liv idag och imorgon på vägen att bli vuxna, vilket på längre sikt kan ge positiva resultat och effekter på nästa generation, förklarar Jill Åhs.

– Utan data och korrekt kunskap om den nuvarande situationen kan vi inte hitta passande vård för att hantera psykiska problem bland unga. Om vi vill minska den globala bördan av psykiska hälsotillstånd måste vi först använda korrekt data för att förstå hur situationen faktiskt ser ut, säger hon.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>