Hem NYHETER Nya riktlinjer för handläggning av barn- och ungdomsärenden

Nya riktlinjer för handläggning av barn- och ungdomsärenden

Publicerat av: Redaktionen

Stockholm stads fullmäktige har antagit nya riktlinjer för handläggning av barn- och ungdomsärenden.

Nya riktlinjer för handläggning av barn- och ungdomsärenden 2

Jan Jönsson

– Framtidens socialtjänst handlar om komma in tidigare med insatser, bättre möjligheter att följa upp barn och unga under längre tid och ett större utbud av evidensbaserade insatser. De nya riktlinjerna bidrar till att göra socialtjänsten väl förberedd inför framtiden, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

Barn och unga växer upp i familjer med olika bakgrund och förutsättningar, men i ett anständigt samhälle får de alla en trygg och omsorgsfull uppväxt och en skolgång som ger dem möjlighet att själva välja sin väg i livet.

– Socialtjänsten ska inte enbart fokusera på barnens fritid och situation i hemmet utan också stödja barnens skolgång. Socialtjänsten ska sätta in insatser med sikte på skolframgång och följa upp den unges skolresultat. Därför att vi vet att en lyckad skolgång är nyckeln till ett bra framtida liv, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

Här hittar du de nya riktlinjerna 

Nyheter i de nya riktlinjerna

  • Barn och familjer ska kunna erbjudas insatser redan under pågående utredning.
  • Socialtjänsten stödja barn att lyckas i skolan.
  • Möjligheter till mellantvång enligt § 22 lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, lyfts fram och förtydligas.
  • Barnkonventionen, barnperspektivet och barnets rättigheter ska finnas med i hela socialtjänstens arbete med barn och unga.
  • Tydliggörande när och under vilka omständigheter sekretess kan brytas för att underlätta socialtjänsten samverkan med polisen och skolan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>