Nytt avtal med Capio Närsjukvård gällande hälsoundersökningar
Hem NYHETER Nytt avtal med Capio Närsjukvård gällande hälsoundersökningar

Nytt avtal med Capio Närsjukvård gällande hälsoundersökningar

Publicerat av: Redaktionen

Samarbetet innebär att Capio Närsjukvård kommer att genomföra en förebyggande hälsoundersökning innehållande både relevant provtagning, hälsodeklaration kring sjukdomshistorik, levnads- och träningsvanor, EKG (vartannat år enligt Riksidrottsförbundets rekommendationer), samt en läkarundersökning och sammanställning av genomförd provtagning.

Nytt avtal med Capio Närsjukvård gällande hälsoundersökningar 2Gymnastikförbundets koordinator och projektledare för det medicinska stödet, Åsa Ekdahl, berättar:

-Vi är glada att vi nu tar steget mot att jobba än mer förebyggande kring våra landslag än vi tidigare har haft möjlighet till och att vi kan erbjuda ett samarbete som vi är övertygade om kan hjälpa våra mest träningsintensiva gymnaster. Detta är en av flera pågående och kommande insatser som Gymnastikförbundet nu genomför inom ramen för det medicinska stödarbetet.

Dialogen och arbetet kring att skapa ett bra innehåll i hälsoundersökningen har drivits genom stöd från Gymnastikförbundets medicinska expertteam, som är förbundets rådgivande organ i medicinska frågor. Där finns leg psykolog/ psykoterapeut Klara Edlund, leg läkare Mia Jodal, leg dietist Anna Melin, leg fysioterapeut Anna-Karin Wikström, samt Gymnastikförbundets landslagschef Jonas Juhl och projektkoordinator Åsa Ekdahl. Teamet har tillsammans med läkare och koordinator från Capio Närsjukvård arbetat fram ett innehåll som i ett helhetsperspektiv ger en bra möjlighet att upptäcka eventuella infektioner, energibrist, tecken på överbelastningar och psykisk ohälsa till ett mycket bra pris. Detta har varit viktigt då undersökningen ska bekostas av de aktiva.

Gymnastikförbundets landslagschef Jonas Juhl kommenterar:

Nytt avtal med Capio Närsjukvård gällande hälsoundersökningar 3

Jonas Juhl

-För gymnast uttagen i landslag/bruttotrupp kommer hälsoundersökningen att bli obligatorisk från och med 2019. Det är ett led i att kvalitetssäkra och stärka våra elitgymnasters långsiktiga hälsa och välbefinnande, något vi, gymnast, föräldrar, förening och landslag ansvarar för tillsammans. Det är viktigt att vi arbetar proaktivt och förebyggande på många fronter och inte först ser på lösningar när ett problem har uppstått.

Vid eventuella resultat som innebär att undersökande läkare önskar remittera vidare inom vården görs detta till den vårdcentral där patienten är listad vid tillfället för undersökningen. Önskar patienten lista sig hos Capio Närsjukvård är detta naturligtvis möjligt.

-Vår satsning på det medicinska stödet har pågått under två års tid och vi börjar nu komma till leverans inom det så viktiga förebyggande arbetet. Vi ser att det vi sätter samman och kan komma att göra skillnad och det känns mycket bra. Avtalet med Capio inleds med samverkan kring våra landslag men vår gemensamma förhoppning som avtalsparter är att hitta former för hur vi i steg två ska kunna erbjuda detta till tävlande gymnaster som genom föreningsrepresentation företräder Sverige vid internationella mästerskap och i en förlängning även kunna erbjuda samma förmånliga tjänst till alla medlemmar i en gymnastikförening, säger förbundets generalsekreterare Johan Fyrberg.

Avtalet med Capio Närsjukvård har möjliggjorts genom aktivt stöd från Gymnastikförbundets samarbetspartners Pensum och Svedea samt från Riksidrottsförbundets elitstöd.

Avtalet gäller fram till och med 31 december 2020, med möjlighet att utvärdera under tiden och förlänga vid utgången.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Gymnastikförbundet kring hälsoundersökningarna och välkomnar deras initiativ och helhetstänk kring välmående elitidrottare, säger Capio Närsjukvårds Maria Kajson, samordnare kring avtalsprocessen.

Om du har frågor kring Gymnastikförbundets nya avtal för hälsoundersökning eller övriga frågor kring arbetet med det medicinska stödet är du varmt välkommen att höra av dig direkt till projektledare Åsa Ekdahl.

Läs mer här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>