Årets Diabetesgala blev en publiksuccé på Annexet i Stockholm.
Programledarna Peter Jihde och Molly Sandén bjöd både tittare och publik på starka känslor och fantastisk underhållning. Nu är det klart att Diabetesgalan slog nytt rekord och samlade in över sju miljoner kronor till förmån för Diabetesfonden.
– Allmänhetens kunskap om diabetes är fortfarande alltför låg, så att ställa sjukdomen på scen som vi gör en sådan här kväll är fantastiskt. Att dessutom uppleva att så många engagerat sig och bidragit till forskningen för att vi på sikt ska kunna lösa diabetesgåtan är magiskt, säger Cajsa Lindberg, ordförande för Diabetesfonden.
Diabetesgalan sändes live under onsdagen på Världsdiabetesdagen för andra året i rad, och i år hade Nordic Entertainment Group lagt in en högre växel och bjudit in en ännu större publik på 1 500 personer på Annexet i Stockholm. Hittills har totalt 7 010 258 kronor samlats in på Diabetesgalan och summan kan komma att stiga ytterligare. Därmed ökade den insamlade summan från förra årets 5,7 miljoner kronor. Pengarna går oavkortat till Diabetesfonden till förmån för diabetesforskningen.
– Det känns helt fantastiskt! Men viktigast är ändå att vi sprider livsviktig kunskap. Och det märktes i min telefon under kvällen att många tittat och engagerat sig, säger Molly Sandén.
Både Molly Sandén och Peter Jihde var rörda till tårar över de medverkandes berättelser under direktsändningen.
– Vi måste fortsätta kämpa för att sjukdomen ska få den respekt den förtjänar. Jag är tacksam för alla som grät på plats i publiken för de visade förståelse för vad det innebär att leva med diabetes, säger Peter Jihde.
Diabetesgalan lockade dessutom över en kvarts miljon tittare och räckvidden för hela sändningen landade på 634 000 tittare. Dokumentärserien Leva utan att dö – en serie om diabetes har ökat i räckvidd med 28 procent jämfört med förra året vilket innebär att ännu fler nåtts av budskapet om diabeteskampen.
För andra året i rad delade Cristina Stenbeck ut The Maximus Prize på en halv miljon kronor, som är instiftat till minne av hennes bror Max Stenbeck som hade diabetes typ 1. Under kvällen höll hon ett gripande tal om sin familj och avslöjade även att hennes far Jan Stenbeck hade diabetes typ 2.
– Jag är en dotter till en far som dog av en hjärtinfarkt vid 59 års ålder. Omedveten om att han led av typ 2 diabetes. Han skulle vara 76 år idag. Jag är en syster till en bror som i sin kamp typ 1 diabetes saknade kunskap och de rätta hjälpmedlen. Han dog av sin diabetes, 30 år ung. Jag är mamma till fem barn som jag vill ska vara högst medvetna om sjukdomen som plågade deras morfar och tog deras morbror, sa Cristina Stenbeck i talet.
The Maximus Prize gick till Elin Cederbrandt med motiveringen att hon redan vid ung ålder, helt på egen hand, både skapat och drivit en informationskampanj som nått hela landet och “samlat in miljoner till livsviktig forskning”.