Hem NYHETER Nytt test för könssjukdom fastställer antibiotikaresistens

Nytt test för könssjukdom fastställer antibiotikaresistens

Publicerat av: Redaktionen

Under sommaren är det högsäsong för könssjukdomar här i Sverige.

Nytt test för könssjukdom fastställer antibiotikaresistens 3Förra sommaren fick  8 522 personer klamydia. En annan lika vanlig, men ganska okänd könssjukdom är mykoplasma genitalium. Den är tyvärr ofta resistent mot vanlig antibiotika. Nu lanseras ett test som kan fastställa om mykoplasmabakterien är resistent eller inte. Testet är utvecklat av HealthTech-företaget Dynamic Code.

Under sommarmånaderna sprids könssjukdomar snabbare vilket, enligt RFSU, beror på att vi har mer oskyddat sex. Mykoplasma är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige. Men trots att den är lika vanlig som klamydiaär det många som inte känner till bakteriesjukdomen, som dessutom har många likheter med klamydia. Sjukdomen smittar vid oskyddat sex och symptomen kan vara diffusa och svåra att upptäcka. I värsta fall kan biverkningar från en obehandlad mykoplasmainfektion leda till infertilitet.

– Det är viktigt att testa sig eftersom sjukdomen smittar även om du inte har några symptom. En mykoplasmainfektion ska behandlas med antibiotika och då är det viktigt att veta om bakterien är resistent eller inte, så att rätt antibiotika kan sättas in. Tyvärr testas sällan mykoplasma i den traditionella vården idag och som patient måste du ofta själv be om att få göra ett test, säger Anders Selbing, specialistläkare inom obstetrik och gynekologi samt medicinsk expert på Dynamic Code.

En obehandlad mykoplasma kan leda till komplikationer som äggledarinflammation hos kvinnor och bitestikelinflammation hos män. Kvinnor kan få symptom i form av sveda när de kissar, mellanblödningar, flytningar och smärta i nedre delen av magen. Män kan få sveda när de kissar, urinrörsinflammation och flytningar.

Skrämmande resistensutveckling

I Sverige är 18 procent av mykoplasmainfektionerna resistenta mot vanlig antibiotika, i Danmark är siffran så hög som 40 procent och i Norge hela 61 procent.

– Det är skrämmande siffror. Resistensutvecklingen för infektioner som mykoplasma är ett växande samhällsproblem som vi på Dynamic Code vill göra någonting åt, säger Anne Kihlgren, grundare och vd.

Testa själv och få svar inom några dagar

Med Dynamic Codes test kan vem som helst testa sig själv och snabbt få ett säkert svar. Själva testet beställs på webben eller köps på utvalda apotek och är ett vaginalprov för kvinnor och ett urinprov för män. Provet skickas till Dynamic Codes kvalitetssäkrade laboratorium för analys. När svaret är klart finns det att hämta på dynamiccode.com. Visar svaret på mykoplasma erbjuder Dynamic Code hjälp vidare till en digital vårdgivare som ställer diagnos och ger korrekt behandling.

Fyra könssjukdomar i ett test

Dynamic Codes test för mykoplasma erbjuds som fristående test och som kombinationstest för både mykoplasma och klamydia eller för de fyra vanligaste könssjukdomarna, mykoplasma, klamydia, gonorré och trikomonas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>