Instruktioner om hur personalen ska agera vid brand skiljer sig åt beroende på i vilken region de arbetar.
Lagtexterna lämnar stort utrymme för tolkningar och regionerna har utvecklat sina egna föreskrifter och arbetssätt. Med Open Source som förebild har ett arbete nu påbörjats för att utveckla gemensamma synsätt för regionerna på säkerhetsområdet.
Med säkerhetsexperter från 13 regioner har arbetsgrupper bildats som formulerar kravnivåer och vad som ska vara praxis inom olika områden. Först ut är ämnesområdet brand. En grupp som ska arbeta med hot och våld påbörjar sitt arbete under hösten 2020.
Initiativet till denna nya form av samarbete i Vårdsverige kommer inte från det offentliga, utan från tjänsteleverantören Säker Vårdmiljö.
– Anledningen till att vi som kommersiell aktör startar detta, är helt enkelt att ingen annan gör det. Ett kvitto på att samarbetet verkligen behövs är att flertalet av de regioner som engagerat sig i arbetsgrupperna inte är våra kunder, förklarar Patrik Hammar, produktägare på Säker Vårdmiljö.
Open Source är ett etablerat begrepp i IT-världen som syftar på att källkoden är öppen. Programvara som tagits fram inom ramarna för Open Source är tillgänglig att använda, läsa och modifiera för den som vill. Den övergripande tanken är att både leverantörer, kunder och slutanvändare gynnas av att alla hjälps åt att flytta fram positionerna. Android, Linux och Java är några exempel på programvaror som kommit till på detta sätt.
– Vi på Säker Vårdmiljö utformar våra produkter efter de riktlinjer som kommit fram här, men hela Vårdsverige ska ha nytta av arbetsgruppernas resultat. Slutsatser och dokument är därför tillgängliga för alla intresserade, oavsett om de är kunder till oss eller inte, säger Patrik Hammar.