Hem KRÖNIKA Pandemin blev starten på något nytt – 2021 kommer vi att göra den flexibla arbetsplatsen än mer perfekt

Pandemin blev starten på något nytt – 2021 kommer vi att göra den flexibla arbetsplatsen än mer perfekt

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] 2020 var ett fruktansvärt år.

Pandemin blev starten på något nytt - 2021 kommer vi att göra den flexibla arbetsplatsen än mer perfekt 2

Stefan Lindau, försäljningschef Panasonic TOUGHBOOK Norden

Men det förde med sig åtminstone en positiv sak – företag insåg att arbetsplatser i hemmet kan fungera för många anställda och vi bör förbereda oss på att 2021 blir året då vi ytterligare förfinar konsten att arbeta från köksbordet eller soffan.

Trots årtionden av teknisk utveckling har ekonomer förvånats över att detta inte gett större avtryck i form av produktivitetsökningar och ökad BNP. Samtidigt är det ett obestridligt faktum att många av de tekniska innovationerna som sett dagens ljus skapat nya, övervägande positiva affärsmöjligheter, plattformar och förändringar i vår vardag. Ta bara den bärbara datorn, smartphones och den ständigt fascinerande och kontinuerliga effektiviseringen av datachip som exempel på hur världen trots allt förändrats.

Men olika tekniska förbättringar har som sagt inte direkt skapat den massiva tillväxt och förändring som exempelvis den industriella revolutionen förde med sig. Vi lever fortfarande inte i den utopi där vi förväntades ha obegränsat med fritid eftersom maskiner och datorer utför det som tidigare generationer kallat ”jobb”:

2020 var ett år då vi lärde oss att tänka rejält utanför lådan. En av de saker vi har lärt oss är att använda teknik för att arbeta på nya och mycket mer flexibla sätt.

Det var en chock för både företag och anställda att vakna till en ny vardag. En vardag där det inte längre hölls morgonmöte i konferensrummet med projektorsurr i bakgrunden. Istället klädde vi oss i mjukisbyxor och försökte som bäst att underhålla våra barn utanför webbkamerans vakande öga, samtidigt som kollegor påpekade att vår mikrofon inte var påslagen. Efter de första månaderna kändes det plötsligt naturligt. Och jag är säker på att 2021 kommer att vara det år då teknologin till slut på allvar förändrar sättet vi arbetar på.

Kommunikation är allt

Alla möten – som i början var en påtvingad, virtualiserad röra – är idag kortare, effektivare och därmed också färre till antalet. Detsamma gäller mängden resor. Pandemin stoppade nästan alla resor mellan våra olika nationella avdelningar men man upptäcker också att det inte alltid är vettigt att resa i flera timmar när något kan lösas virtuellt. Mötena kan helt enkelt göras på ett miljövänligt, mindre tidskrävande och billigare sätt.

Kommer vi att mötas fysiskt igen?

Detsamma gäller branschevenemang. Vi höll vårt första virtuella Panasonic TOUGHBOOK Innovation Forum och jag ska erkänna att jag var nervös för hur många människor som skulle delta virtuellt jämfört med om det varit en fysisk händelse. Men till min stora förvåning deltog fler i flera sessioner och den virtuella plattformen innebar att det var lätt för deltagarna att hoppa från en session till en annan. Feedbacken var fenomenal och vårt evenemang kostade som ren bonus betydligt mindre.

Win-Win.

Det betyder inte att vi aldrig kommer att träffas igen. Det fysiska mötet – både internt och externt – är en viktig del av att vara människa och därtill göra affärer. Men vi har lärt oss att det virtuella mötet också fungerar.

Alla tekniska verktyg som har hjälpt oss genom pandemin har funnits länge men vi använde dem inte som vi gör idag. Den bärbara datorn placerades stadigt på kontorsdisken, Teams-möten användes främst för externa uppateringsmöten och att arbeta hemifrån var något man gjorde ibland.

Så är inte längre fallet för Panasonic, eller många andra företag för den delen.

Några av de bästa resultaten från en svår tid är tidsbesparingar genom bättre teknikanvändning samt miljöfördelarna med färre flyg-, tåg- och bilresor. Jag antar att de ekonomiska produktivitetsvinster som vi uppenbarligen saknade i våra senaste tekniska framsteg inte berodde på tekniska problem utan snarare på företagens ovilja att ändra sina traditionella arbetssätt.

Kanske är vi nu mer öppna för att dra nytta av alla fördelarna som den tekniska utvecklingen erbjuder. Kanske kan det förbättra vår balans mellan arbete och hem och öka produktiviteten, kanske möjliggör detta en mer hållbar framtid.

Jag hoppas att 2021 blir året då vi använder tekniken för att forma vår egen framtid på ett positivt sätt, både genom hur vi lever och arbetar.

Av Stefan Lindau, försäljningschef Panasonic TOUGHBOOK Norden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>