Hem NYHETER Pär Svärdson från Apotea blev delad tvåa i världsmästerskapen i entreprenörskap

Pär Svärdson från Apotea blev delad tvåa i världsmästerskapen i entreprenörskap

Publicerat av: Redaktionen

Apoteas vd och grundare, Pär Svärdson, kom på en delad andraplats tillsammans med övriga finalister i EY World Entrepreneur Of The Year 2020.

Pär Svärdson från Apotea blev delad tvåa i världsmästerskapen i entreprenörskap 2

Pär Svärdson mitten, Carlos Esterling ansv EOY och Anna Svanberg vd EY

Pär representerade Sverige och tävlade mot 41 andra nationella vinnare i årets digitala event. Indiskan Kiran Mazumdar-Shaw som grundat bioteknikföretaget Biocon blev utsedd till världens främsta entreprenör.

Nu är världsmästerskapet i entreprenörskap avgjort. På kvällen den 4 juni sändes eventet och en oberoende internationell jury utsåg vinnaren av EY World Entrepreneur Of The Year 2020, världens främsta utmärkelse för entreprenörer. EY Entrepreneur Of The Year genomförs varje år på regional, nationell och internationell nivå. I höstas anordnades regionfinaler i sex städer i Sverige och vinnarna möttes sedan i en nationell final i Stockholm i januari. Pär Svärdson vann utmärkelsen vid den nationella finalen. Pär var Sveriges finalister i världsfinalen och mötte den internationella juryn under en videointervju. Pär tog en hedrande andraplats och är därmed en av de främsta entreprenörerna i världen.

Pär Svärdson från Apotea blev delad tvåa i världsmästerskapen i entreprenörskap 3

Pär Svärdson mottog brev från näringsministern

Pär Svärdson grundade nätbokhandeln Adlibris, som han senare sålde och därefter tog han över bolaget som 2012 blev Apotea. Idag är hans företag en av landets största nätbutiker och har bland annat utsetts till svenskarnas favoritbutik på nätet. Apotea har vuxit snabbt sedan starten och omsatte 2,7 miljarder kronor 2019 och har idag cirka 650 anställda. Apotea rekryterade nyligen 200 nya medarbetare för att hantera den enorma efterfrågan på handsprit, termometrar och läkemedel till följd av covid-19.

– Det har varit minst lika spännande att följa Pär Svärdson i år när det blev ett digitalt event. Pär gjorde en mycket bra insats under juryintervjun som i år gjordes via videosamtal. Jag är väldigt imponerad av Pär som entreprenör och han visar vilket bra entreprenörsklimat vi har i Sverige, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.

Hon blev världens främsta entreprenör

På torsdagskvällen i en livesändning utnämndes Dr. Kiran Mazumdar-Shaw till världens främsta entreprenör. Det är andra gången i utmärkelsens historia som en kvinna får titeln och tredje gången för en entreprenör från Indien. Kiran grundade bioteknikföretaget Biocon 1978 med bara två anställda och 500 US dollar. Sedan starten har Biocon vuxit till mer än 11 000 medarbetare och blivit ett av de starkaste innovationsdrivna bioteknikföretagen i Asien med en omsättning på 800 miljoner US dollar. Biocon har påverkat den globala hälso- och sjukvården. Företagets målsättning är att människor runt om i världen ska ha råd med mediciner, exempelvis har miljontals människor som lever med diabetes nu tillgång till prisvärt insulin.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>