Pär Svärdson utsedd till Årets företagare av Dagens Industri
Hem NYHETER Pär Svärdson utsedd till Årets företagare av Dagens Industri

Pär Svärdson utsedd till Årets företagare av Dagens Industri

Publicerat av: Redaktionen

Pär Svärdson, vd och grundare av Apotea, har av Dagens Industri tilldelats Alberts Bonniers pris till Årets företagare 2017.

Pär Svärdson utsedd till Årets företagare av Dagens Industri 2Utmärkelsen brukar beskrivas som det tyngsta priset i svenskt näringsliv.

”Pär Svärdson har än en gång bevisat sig som entreprenör och företagsbyggare. Efter att i slutet av 1990-talet byggt upp och sedan framgångsrikt sålt e-bokhandlaren Adlibris, har han de senaste fem åren tagit e-apoteket Apotea från en omsättning på 5 Mkr till 1,5 miljarder. Signifikant för hans företagande är att han har varit förutseende och långsiktig som strateg, ´down to earth´, och operativ som vd och frispråkig och synlig som ledare och generös med sin kunskap som ambassadör för en ny generation e-handlare”, lyder juryns motivering.

”Pär Svärdson har som företagare även ett engagemang i sociala frågor och integration, vilket skänker honom ännu en dimension av att vara en modern företagare av sin tid”, fortsätter motiveringen.

I juryn för Albert Bonniers pris till Årets företagare ingår Hans Jacob Bonnier, styrelseledamot i Dagens Industri och ordförande i Bonnier Family Council, Johan Andersson, vd Mellby Industrier AB, Caroline Berg, ordförande Axel Johnson AB, Mariana Burenstam Linder, grundare av Burenstam & Partner, Mikael Schiller, ordförande Acne Studios AB, samt Lotta Edling, chefredaktör Dagens Industri.

”Jag vill tacka så hemskt mycket för priset och tacka mina kollegor, styrelsen och familjen. Vi har gjort det här tillsammans”, säger Pär Svärdson, vd för Apotea.

Albert Bonniers pris till Årets företagare instiftades 1987. Priset brukar beskrivas som det mest prestigefulla i företagar-Sverige. För att komma ifråga ska vinnaren ha gjort enastående entreprenörsinsatser, vara dominerande och aktiv ägare samt visat utmärkta ledaregenskaper. Vinnarföretagen ska de senaste tre åren ha haft en uthållig tillväxt, stabil vinstnivå och god avkastning på kapital samt en bra strategi för hållbarhet.

Bland tidigare vinnare märks Jan Stenbeck, 1999, Stefan Persson, H&M, 2011, Antonia Ax:son Johnson, Axel Johnson AB 2015, och Gustaf Douglas, Investment AB Latour, 2016.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>