Porslinskrona bäst för tänder med sprickor
Hem NYHETER Porslinskrona bäst för tänder med sprickor

Porslinskrona bäst för tänder med sprickor

Publicerat av: Redaktionen

Winnie Nguyen Thi utbildar sig till specialisttandläkare på Folktandvården Stockholm och forskar om hur tänder med sprickor klarar sig efter rotbehandling.

Porslinskrona bäst för tänder med sprickor

Winnie Nguyen Thi är ST-tandläkare på Folktandvården Eastmaninstitutet och forskar om tänder med sprickor som rotbehandlats. Foto: Tan Le

Resultatet visar att porslinskrona håller betydligt längre än kompositfyllning eller kompositkrona.

När Winnie tidigare arbetade som allmäntandläkare mötte hon många patienter som sökte hjälp för sprickbildning i tänderna. Hon upplevde att det ibland var svårt att ta beslut om tanden behövde behandlas och på vilket sätt.

– Idén till studien fick jag då jag ville ta reda på prognosen för att behandla tänder med sprickbildning och vilken typ av behandling som skulle vara bäst att rekommendera för patienten, säger Winnie Nguyen Thi.

I sin forskningsstudie har Winnie Nguyen Thi följt upp tänder med sprickor som rotbehandlats och lagats. Åldern på patienterna i studien varierade mellan 29 och 70 år med en medelålder på 48 år. 200 tänder ingick i studien och de flesta hade en eller två sprickor. I samband med rotbehandlingen hade tänderna lagats med kompositfyllning, kompositkrona eller porslinskrona. Tiden som hade gått mellan behandlingen och uppföljningen varierade mellan 1 och 15 år med ett medelvärde på 4,5 år.

Resultatet visar att 68 procent av tänderna i studien fortfarande höll efter fem år samt 54 procent höll efter tio år. De tänder som hade lagats med porslinskrona klarade sig betydligt längre än de andra. 97 procent höll efter fem år samt 95 procent höll efter tio år. För tänder med kompositkrona och kompositfyllning var siffrorna 57 procent samt 37 procent efter tio år.

– Restauration med porslinskrona gav en signifikant bättre prognos för överlevnaden av tänder med sprickor efter rotbehandling, säger Winnie Nguyen Thi.

Vetenskaplig artikel

I studien Survival rate after endodontic treatment in general dentistry for cracked teeth with different coronal restaurations, har Winnie Nguyen Thi utfört en retrospektiv uppföljning av 200 tänder med sprickor efter rotbehandling. Tänderna har i samband med rotbehandlingen lagats med kompositfyllning, kompositkrona eller porslinskrona.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>