Prisbelönt app sätter tillgänglighet på Malmökartan
Hem APP Prisbelönt app sätter nu tillgänglighet på Malmökartan

Prisbelönt app sätter nu tillgänglighet på Malmökartan

Publicerat av: Redaktionen

För personer med olika funktionsnedsättningar är information om tillgänglighet avgörande för att kunna ta del av samhällets service och utbud.

Malmö stad har tillsammans med Handiscover och Vinnova utvecklat en app för att recensera och verifiera tillgänglighetsinformation om offentliga platser och byggnader som alla ska kunna ha tillträde till.

Det rör sig bland annat om medborgarkontor, torg, kollektivtrafik, restauranger, bibliotek, vårdcentraler och LSS-bostäder. Den tekniska plattformen är skalbar för att fler kommuner och offentliga aktörer ska kunna dra nytta av tekniken. Starten sker i Malmö men siktet är inställt på hela Sverige.

Prisbelönt app sätter tillgänglighet på Malmökartan

På dagens pressträff fick allmänheten prova appen och testa tillgängligheten på Stadshuset

– Otillgänglighet i samhället utestänger många individer med funktionsnedsättning och begränsar deras frihet. Det måste vi aktivt bekämpa. Tillgänglighet är en rättighet och med en användardriven app som synliggör otillgänglighet, men också goda exempel på tillgänglighet, kan vi snabbare driva på tillgänglighetsförbättringar i samhället. Log this place är därför ett viktigt steg i riktningen mot att Malmö ska möjligheternas stad för alla Malmöbor, säger Roko Kursar (L), funktionsstödsnämndens ordförande.

– Tillgänglighetsinformation handlar i grunden om alla människors lika värde och rätt till delaktighet. Genom att användaren kan hjälpa till att beskriva tillgängligheten kan fler få ta del av det staden har att erbjuda. Vi hoppas att appen kommer att gagna Malmöbor, besökare och näringsliv, säger Rasmus Isaksson, projektledare vid funktionsstödsförvaltningen.

– Verkligheten ska stämma med den information som ges av offentliga miljöers tillgänglighet. Först kontaktade vi olika intresseföreningar för att se om de kunde bidra, men de hade inga möjligheter att skala upp en sån här lösning. Vi valde vända oss till Malmö Stad som visade vara positiva att testa det och bestämde att vara med. Tidigare har Handiscover arbetat mycket operativt på den privata sidan där vi har byggt flera kommersiella produkter, men vi vill även göra nytta på den offentliga sidan, säger Sebastian Mutsson, teknisk direktör/CTO Handiscover

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>