Regeringen fortsätter detaljstyra vården med öronmärkta stimulanspengar
Hem HÄLSA Regeringen fortsätter detaljstyra vården med öronmärkta stimulanspengar

Regeringen fortsätter detaljstyra vården med öronmärkta stimulanspengar

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen aviserar ett antal satsningar på välfärdsområdet i budgetpropositionen för 2018.

Regeringen fortsätter detaljstyra vården med öronmärkta stimulanspengar 1

Stefan Lindgren, ordförande i Svenska Läkaresällskapet

Det handlar bland annat om resurser för förbättrad tillgänglighet, till förlossningsvården, psykiatrin och att stimulera goda förutsättningar för sjukvårdens medarbetare.

– Resurstillskotten är välkomna och i många fall helt nödvändiga för hälso- och sjukvården, kommenterar Stefan Lindgren, ordförande i Svenska Läkaresällskapet. Trots lovvärda satsningar på angelägna områden är det dock bekymmersamt att regeringen fortsätter på den inslagna vägen med detaljstyrning av hälso- och sjukvården med öronmärkta medel.

Svensk hälso-och sjukvård står inför en rad problem. De gäller bland annat tillgänglighet, ojämlik hälsa, kontinuitet i omhändertagandet och samordning av vårdinsatserna.

– Tillfälliga satsningar och så kallade ”miljarder” skapar en ryckighet i verksamheten och signalerar låg tillit till verksamheterna och professionernas egna bedömningar, säger Stefan Lindgren.

Regeringen föreslår i budgeten även att läkarutbildningarna ska byggas ut. Ett skäl som anges är att alla ska erbjudas behovsanpassad och effektiv vård av god kvalitet som är jämlik, jämställd och tillgänglig.

– Sverige hör till de länder i världen som har den högsta läkartätheten, säger Stefan Lindgren. Den har ökat kraftigt det senaste decenniet. Det finns ingenting som talar för att kvaliteten i hälso- och sjukvården skulle förbättras om utbildningsvolymen ökar ytterligare. Det finns sedan flera år tillbaka ett förslag till en ny läkarutbildning för att bättre möta behoven av kompetens hos morgondagens läkare, något som regeringen borde prioritera, avslutar Stefan Lindgren.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>