Regeringen aviserar ett antal satsningar på välfärdsområdet i budgetpropositionen för 2018.
Det handlar bland annat om resurser för förbättrad tillgänglighet, till förlossningsvården, psykiatrin och att stimulera goda förutsättningar för sjukvårdens medarbetare.
– Resurstillskotten är välkomna och i många fall helt nödvändiga för hälso- och sjukvården, kommenterar Stefan Lindgren, ordförande i Svenska Läkaresällskapet. Trots lovvärda satsningar på angelägna områden är det dock bekymmersamt att regeringen fortsätter på den inslagna vägen med detaljstyrning av hälso- och sjukvården med öronmärkta medel.
Svensk hälso-och sjukvård står inför en rad problem. De gäller bland annat tillgänglighet, ojämlik hälsa, kontinuitet i omhändertagandet och samordning av vårdinsatserna.
– Tillfälliga satsningar och så kallade ”miljarder” skapar en ryckighet i verksamheten och signalerar låg tillit till verksamheterna och professionernas egna bedömningar, säger Stefan Lindgren.
Regeringen föreslår i budgeten även att läkarutbildningarna ska byggas ut. Ett skäl som anges är att alla ska erbjudas behovsanpassad och effektiv vård av god kvalitet som är jämlik, jämställd och tillgänglig.
– Sverige hör till de länder i världen som har den högsta läkartätheten, säger Stefan Lindgren. Den har ökat kraftigt det senaste decenniet. Det finns ingenting som talar för att kvaliteten i hälso- och sjukvården skulle förbättras om utbildningsvolymen ökar ytterligare. Det finns sedan flera år tillbaka ett förslag till en ny läkarutbildning för att bättre möta behoven av kompetens hos morgondagens läkare, något som regeringen borde prioritera, avslutar Stefan Lindgren.