Hem NYHETER Region Dalarna arbetar för att utöka provtagningskapaciteten ytterligare

Region Dalarna arbetar för att utöka provtagningskapaciteten ytterligare

Publicerat av: Redaktionen

Att många vill boka PCR-prov gör att man i dagsläget kan få vänta några dagar på en provtagningstid.

Region Dalarna arbetar för att utöka provtagningskapaciteten ytterligare 2

Provtagningstider för PCR-provtagning för att se om man har en pågående covid-19-infektion läggs ut löpande i appen Min Vård Dalarna. Att många vill boka PCR-prov gör att man i dagsläget kan få vänta några dagar på en provtagningstid.

– Är man lindrigt sjuk ska man inte ringa vårdcentralen för att boka PCR-prov, utan boka tid i appen Min Vård Dalarna – annars riskerar de som är svårt sjuka att inte komma fram på telefon till sin vårdcentral, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare.

Trots att PCR-provtagningen har utökats med 1 000 tider den här veckan räcker tiderna inte till och Region Dalarna arbetar aktivt med att fortsätta utöka provtagningskapaciteten ytterligare.

–Många är förkylda just nu och det gör att provtagningstiderna inte räcker till men det är bra att människor med symtom bokar tid för PCR-prov – det uppmanar vi alla att fortsätta göra. Man kan boka in sig på vilken vårdcentral man vill i Dalarna via appen Min vård Dalarna och det viktigaste är att man stannar hemma så fort man har minsta symptom, säger Helena Ernlund.

Provtagningstider för PCR-provtagning för att se om man har en pågående covid-19-infektion läggs ut löpande i appen Min Vård Dalarna.

Tidigare har det gått snabbt att få en provtagningstid men i dagsläget kan man få vänta upp till fem dagar på en tid, precis som i många andra delar av Sverige.

– Problemet är inte att vårdcentralerna inte kan ta fler PCR-prover. Det är det mikrobiologiska laboratoriet som inte kan analysera fler prover i nuläget, säger Helena Ernlund.

I dagsläget skickas en del PCR-prover till Stockholm för analys. Det gör att det tar minst ett dygn ytterligare att få provsvar.

– Senare i veckan får vi besked om laboratoriet i Stockholm kan ta emot ännu fler prover. Så fort analyskapaciteten kan utökas får vårdcentralerna möjlighet att boka in fler för provtagning, säger Helena Ernlund.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>