Region Uppsala inför fler apotekare inom primärvården – ska få bort onödig läkemedelsanvändning
Hem NYHETER Region Uppsala inför fler apotekare inom primärvården – ska få bort onödig läkemedelsanvändning

Region Uppsala inför fler apotekare inom primärvården – ska få bort onödig läkemedelsanvändning

Publicerat av: Redaktionen

Region Uppsala ska anställa apotekare som bland annat ska förbättra läkemedelsanvändningen på länets vårdcentraler.

Region Uppsala inför fler apotekare inom primärvården - ska få bort onödig läkemedelsanvändning 1

Håkan Collin (S), 1:e vice ordförande vårdstyrelsen.

Det beslutade vårdstyrelsen idag.

– På sikt vill vi se ännu fler apotekare i primärvården. De kan göra en viktig insats, särskilt för många äldre patienter, som ibland har en onödigt hög medicinkonsumtion, som inte är bra för deras hälsa, säger Håkan Collin (S), 1:e vice ordförande i vårdstyrelsen.

Bakgrunden till beslutet är att felaktig läkemedelsanvändning kan orsaka vårdskador. Enligt uppgifter från Socialstyrelsen blir varje år cirka 35 000 äldre så sjuka av sina läkemedel så att de måste få sjukhusvård. Statistik visar också att läkemedelsförskrivningen i Uppsala län ligger högt inom vissa områden. När det gäller patienter som är 75 år och äldre hade 16,2 procent i Uppsala län tio eller fler läkemedel samtidigt, vilket är högst i landet.

Detta vill Region Uppsala nu råda bot på genom att införa fler kliniska apotekare inom primärvården. Dessa ska bland annat göra så kallade läkemedelsgenomgångar för hemmaboende patienter och patienter på särskilda boenden, där man ser över alla läkemedel så att behandlingen är effektiv, inga onödiga läkemedel används och att kombinationer av läkemedel inte orsakar oönskade biverkningar. Apotekarna ska också arbeta med stöd och utbildning till andra yrkeskategorier som arbetar på vårdcentralerna.

– Vi har allt att vinna på en klokare läkemedelsanvändning. Det vi satsar nu kommer vi att få tillbaka genom att vi får friskare äldre samtidigt som vi minskar läkemedelskostnaderna och skadliga miljöeffekter. Det är väl använda pengar, säger Håkan Collin.

Under 2018 satsar Region Uppsala 425 000 kronor och under 2019 uppgår kostnaden till 2,5 miljoner kronor.

Alliansen lämnade ett särskilt yttrande i ärendet, bland annat att en framgångsfaktor framöver är att hitta en ekonomisk ersättningsmodell för att premiera vårdcentraler som anställer kliniska apotekare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>