Folktandvården lanserar appen ”Rocka munnen” i kampen mot karies
Hem NYHETER Folktandvården lanserar appen ”Rocka munnen” i kampen mot karies

Folktandvården lanserar appen ”Rocka munnen” i kampen mot karies

Publicerat av: Redaktionen

Den 22 maj lanserar Folktandvården Sverige ett mobilspel för barn.

Folktandvården lanserar appen ”Rocka munnen” i kampen mot karies 1

Folktandvården Sverige lanserar ett mobilspel som ska göra barn och vuxna till bättre tandborstare.

Appen som innehåller både spel och timer ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

När siffrorna visade en ökning av karies hos yngre skolbarn i Sverige insåg Folktandvården att man behövde ett nytt verktyg i kampen för friskare tänder.

Samtliga folktandvårdsorganisationer i landet har gått samman i en historisk digital satsning för svensk folkhälsa.

Folktandvårdens historia innehåller många bevis på hur man framgångsrikt har förändrat och förbättrat tandhälsan – och folkhälsan – i Sverige.

Idag finns ”lördagsgodis” med i Svenska Akademiens ordlista. Att äta godis bara på lördagar, har blivit en regel för både barn och vuxna som bidrar till att hålla en hälsosam livsstil.

För att kunna fortsätta att förebygga och vara världsbäst på friska tänder behöver Folktandvården anpassa sig och utveckla användandet av nya verktyg.

– I våra telefoner finns många appar som inspirerar och hjälper oss att hålla ordning i vardagen. Det känns självklart att Folktandvården ska finnas med där och peppa både små och stora att ta hand om tänderna, säger Dimitra Kavakliotis, marknadskommunikatör på Folktandvården Skåne.

I appen ”Rocka munnen” kopplas tandborstning och skärmtid ihop till ett roligt spel, så att familjen kan leka fram en bra vana tillsammans hemma. Målet med spelet är att det ska vara ett stöd till föräldrar och bidra till lärande genom lek och spel.

Folktandvårdens undersökning visar att mer än var tredje barn mellan 6 och 9 år inte får hjälp av en vuxen att borsta tänderna och att många familjer upplever att det blir tjat och konflikter kring tandborstningen.

– Där kan appen underlätta vardagen. Vi kommunicerar med barnen på deras arena och når samtidigt föräldrar, allt för att barnen ska få en så bra munhälsa som möjligt, fortsätter Dimitra.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>