Region Västmanland inför SMS-livräddning
Hem NYHETER Region Västmanland inför SMS-livräddning

Region Västmanland inför SMS-livräddning

Publicerat av: Redaktionen

Den 16 oktober startar rekryteringen till SMS-livräddning – ett nytt system i Västmanland och Sörmland för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.

Region Västmanland inför SMS-livräddning 2– SMS-livräddning är ett sätt att engagera invånare som lärt sig hjärt- och lungräddning för att rädda liv. Systemet ersätter inte ambulans och räddningstjänst utan är en komplettering, säger regionrådet Kenneth Östberg (S).

SMS-livräddning innebär att invånare som genomgått en utbildning i hjärt-lungräddning, HLR, kan registrera sig som SMS-livräddare via en app i sin mobiltelefon.

Om ett misstänkt hjärtstopp inträffar i deras närhet (inom 500 meter) skickas en förfrågan ut av Sjukvårdens larmcentral. Tackar SMS-livräddaren ja guidar appen denne antingen direkt till hjärtstoppet för att påbörja hjärt-lungräddning eller förbi närmsta hjärtstartare.

Samtidigt utgår larm till ambulans och vid behov till räddningstjänsten.

Införandet av SMS-livräddning görs gemensamt av Region Västmanland och Landstinget Sörmland.

Startskottet går den tisdagen den 16 oktober, på Hjärtstartardagen, med en informations- och rekryteringskampanj.

– Då kommer representanter att finnas i entréerna på våra akutsjukhus i Västerås och köping för att informera personal och allmänhet om projektet. Det kommer även finnas möjlighet att prova på HLR på en övningsdocka, berättar projektledaren Lars-Erik Hedin.

Om allt går som planerat ska systemet med SMS-livräddning kunna starta den 30 november 2018.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>