Idrottsskador och motionsskador är vanliga i vårt samhälle. Även vanliga överbelastningsskador som sker på vår fritid i och utanför hemmet samt skador som sker i vårt dagliga arbete är också vanligt förekommande.
Fotskador av olika de slag tillhör också några av de vanligaste skadorna och där skador som exempelvis hälsporre (kallas även för Plantar Fasciit), Hallux Valgus (snedställning av stortån) och fotledsstukningar dominerar skadelistan.
Att just fotskador är vanliga kan många gånger förklaras med den ständiga belastning som fötterna utsätts för och där vår kroppstyngd enbart ökar på belastningen ytterligare för våra fötter. Att vi ofta snedbelastar våra fötter, använder fel teknik vid träning, har felaktig utrustning samt att vi inte har skött vår rehabilitering och/eller inte har arbetat nog förebyggande med vår prehab, är ytterligare vanliga faktorer till att fotskador kan uppstå.
Det kan i många fall vara så att man själv inte heller har vare sig kunskap eller erfarenhet om hur man ska rehabilitera sin skada. Att ta hjälp av en duktig klinik som Hälsporrekliniken (vid hälsporrar) eller andra kliniker specialiserade på den uppkomna skadan är alltid viktigt om man behöver hjälp i sin rehabilitering.
Stötvågsbehandling är en relativt ny behandlingsform för hälsporrar och för flera andra fotskador. Varje behandlingstillfälle är kort och intensivt och där det vanligtvis behövs upprepade behandlingar för att ge god effekt. Det har dock visat sig att just stötvågsbehandling är väldigt effektiv vid många av dessa typer av skador.
Att ge tryckavlastande tejpning och cirkulationsfrämjande massage är andra vanligt förekommande behandlingsmetoder vid hälsporre och andra fotskador.
Massage runt det skadade området och av kringliggande muskler och leder ger inte bara god smärtlindring utan ser även till att öka blodcirkulationen i området, vilket även hjälper till att förbättra samt påskynda rehabiliteringen.
Ta hand om dina fötter på bästa sätt
Att få professionell behandling av sin fotskada är alltid viktigt. Lika viktigt är det att också se över vilka justeringar man själv kan göra. Detta bör göras för att dels få smärtlindring, dels för att hjälpa till i rehabiliteringen och för att minska risken för återfallsskador.
Ett par bra stötdämpande skor är alltid en god investering att starta med. Extra klack- eller sulinlägg kan ge ytterligare god dämpning och minska den belastning som ständigt som sker.
Om skadan beror på individen själv så är det alltid bra att också få hjälp med områden som främjar hälsan generellt eller som förbättrar tekniken vid exempelvis fotnedsättningen om det skulle behövas.
Har kroppen signalerat smärta så är det också väldigt viktigt att man lyssnar på sin kropps signaler. Att fortsatt belasta foten i hopp om att smärtan ska försvinna kan annars många gånger tyvärr resultera i att skadan förvärras ytterligare.