Rörlig bild och ljudverk utvalt för gestaltning av ny akutentré på Södersjukhuset
Hem NYHETER Rörlig bild och ljudverk utvalt för gestaltning av ny akutentré på Södersjukhuset

Rörlig bild och ljudverk utvalt för gestaltning av ny akutentré på Södersjukhuset

Publicerat av: Redaktionen

Pasi Autios verk Ögonblickets rymd är en rörlig installation med tillhörande ljud. Rent tekniskt består den av två projektorer som placeras på en hylla som fästs i taket.

Rörlig bild och ljudverk utvalt för gestaltning av ny akutentré på Södersjukhuset 1

Syntolkning: Modell av entrésalen med en blå yta som illustrerar filmduk.

De rörliga bilderna har filmats med en videokamera som filmar 4K-material, vilket ger högsta kvalitet. Ljudet arbetas fram tillsammans med kompositör Jakob Norgren, som även är doktorand med inriktning mot sambandet mellan kost och hjärnhälsa

Ögonblickets rymd förhåller sig dessutom rent rumsligt till hela lokalen på ett medvetet och dynamiskt sätt. Konstnären har fått verket att relatera till helheten, både invändigt i rummet och även till de omgivande miljöerna, naturen, Årstavikens vatten, men även vattenspeglarna på entrétorget. De små skiftningarna och förskjutningen i bildsekvenserna kan fungera som något att meditera i men samtidigt uppstår något att följa, ett händelseförlopp.

Konstens värde i sjukhusmiljön verkar på flera plan. Den ska skapa nya tankevärldar för patienter, besökare och personal. Konsten bör väcka nyfikenhet hos alla åldersgrupper och bidra till en atmosfär av omsorg och trygghet. Genom att gestalta denna nya plats fortsätter en tradition av konst på Södersjukhuset. Konst i en akut– och behandlingsbyggnad vänder sig till människor i en utsatt och känslig situation.

Kulturförvaltningen, Stockholms läns landsting

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>