Hem NYHETER Sahlgrenska Universitetssjukhuset implanterar ny smart mini-pacemaker

Sahlgrenska Universitetssjukhuset implanterar ny smart mini-pacemaker

Publicerat av: Redaktionen

Det var redan den minsta och därför ovanligt komplikationsfri.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset implanterar ny smart mini-pacemaker 3Nu har den också blivit smart och känslig. I veckan var det premiäroperation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för denna avancerade form av världens minsta pacemaker.

Det börjar med ett litet stick i ljumsken in i en lämplig blodåder. Ett instrument förs in i ådern och letar sig upp mot hjärtat. 80 centimeter kan den vandra som längst. Väl framme förankras två centimeter högteknologi i hjärtats kammare. Instrumentet släpper, drar sig tillbaka och ingreppet är över.

– Det tar 30 till 60 minuter och görs med lokalbedövning, säger Piotr Szamlewski ansvarig för pacemaker-verksamheten och vårdenhetsöverläkare på kardiologen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Sedan slutet av 50-talet har pacemaker-apparater hjälpt människohjärtan att hålla rytmen. En akilleshäl har hela tiden varit de elektroder som går ut från pacemakern till hjärtat. Det har varit en källa till komplikationer. Därför togs ett stort kliv i utvecklingen 2016, när man lyckades samla hela tekniken i en 2 cm lång kapsel som kunde opereraras in direkt i hjärtat.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset blev ett av fem sjukhus i Sverige som fick göra implantationer med den nya tekniken.

Nu, bara fyra år senare, har ytterligare ett stort kliv tagits. Världens minsta pacemaker har börjat komma ikapp sina större kusiner i förmåga. Den nya versionen kan nu inte bara stimulera hjärtat utan också känna av och anpassa sin insats efter hjärtats egen rytm. Det gör att denna lilla apparat, som man hoppas ska orsaka färre komplikationer än sina större kusiner, kan användas på långt fler patienter än sin föregångare.

– Runt 30 procent av våra patienter skulle kunna vara aktuella för detta, jämfört med 5 procent för den tidigare, säger Piotr Szamlewski.

Tack vare en rad lyckade operationer med den första versionen har han och hans team också fått förtroendet att göra implantationer med den nya versionen.

Och i förra veckan gjordes den första. Med lyckat resultat.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>