Hem NYHETER Samverkan mellan Folktandvården och sjukvården ger cancerpatienter snabbare behandling

Samverkan mellan Folktandvården och sjukvården ger cancerpatienter snabbare behandling

Publicerat av: Redaktionen

När en person drabbas av cancer i huvudet eller halsen påverkar det hela hens liv.

Samverkan mellan Folktandvården och sjukvården ger cancerpatienter snabbare behandling 2

Maud Ek, tandhygienist på Folktandvården Stockholm.

Tandhygienisten Maud Ek som arbetar inom Folktandvårdens Stockholms medicinska tandvård berättar om det nära samarbetet med sjukvården, som gör att patienten så snabbt som möjligt ska få anpassad vård i ett sömlöst flöde.

– Det är ett viktigt arbete vi gör här och det är roligt att få vara med och bidra, säger Maud Ek, tandhygienist på Folktandvården Stockholm.

Omkring 1400 personer om året i Sverige och cirka 350 fall i Stockholm får huvud- eller halscancer. Så fort som en person misstänks ha cancer i munhålan eller halsen så ska det ta under en vecka till dess personen har fått sin första undersökning. Nya fall diskuteras av en tvärprofessionell grupp med specialistläkare, tandläkare och cancerkunniga vårdmedarbetare. Tack vare den samlade, breda kompetensen kan man snabbt fastställa vad den mest effektiva och bäst anpassade behandlingsmetoden för patenten bör vara.

Om patienten ska opereras kommer hen direkt få en tid för det. Vid strålbehandling kommer hen också få tid hos tandläkare och då blir tiden på någon av Folktandvårdens kliniker på Södersjukhuset eller på Karolinska Solna.

– Det finns tider avsatta för det, för att vi ska kunna lägga tider i direkt anslutning till patientens läkarbesök, förklarar Maud Ek.

När man strålar munnen får man bara stråla i små doser i taget, eftersom allt runt huvudet och halsen är så känsligt. Därför görs strålbehandlingen under fem till sju veckor, måndag till fredag.

– Ibland måste man till exempel dra ut samtliga tuggtänder för att strålbehandlingen ska kunna påbörjas, vilket så klart är traumatiskt. Därför är det oerhört viktigt att patienten känner sig trygg och omhändertagen för att orka med, säger Maud.

Det är många delar som ska fungera och i teamet runt patienten finns en kontaktsköterska som har den övergripande kontrollen. Hen kommunicerar med alla i teamet och lotsar patienten genom vårdflödet. I teamet finns också en dietist, som ska se till att patienten inte går ner i vikt, en tandhygienist som hjälper patienten med olika besvär och ger tips och råd, en fysioterapeut samt en logoped, vilka hjälper till med gapträning, sväljövningar och så vidare. Det finns också en läkare som patienten har kontakt med varje vecka.

Efter avslutad strålbehandling kommer Maud, eller den tandhygienist som varit inkopplad, att kontakta patientens vanliga tandläkare och ge instruktioner om vad som gäller framåt. Bland annat informerar hon om att tänder i det strålade området inte ska dras ut, eftersom läkningen i ett strålat käkben är så dålig. Hon kommer också att kontrollera om patienten har blivit muntorr av sin behandling och berätta om regelverk, rättigheter och ekonomiska bidrag för tandvården framåt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>