Hem NYHETER Satsning för att utbilda undersköterskor

Satsning för att utbilda undersköterskor

Publicerat av: Redaktionen

Växjö kommun kommer från och med september i år att utbilda undersköterskor under deras arbetstid.

Satsning för att utbilda undersköterskor 3Satsningen görs med hjälp av statlig finansiering i äldreomsorgslyftet, traineeplatser och omställningsfonden.

Växjö kommun satsar på att utbilda cirka 20 vikarier och tillsvidareanställda inom vård och omsorg till undersköterskor på betald arbetstid. Detta beslutade omsorgsnämnden på sitt möte den 19 augusti.

-89 procent av våra tillsvidareanställda inom äldreomsorgen är idag utbildade undersköterskor, men vi vet att det på grund av pensionsavgångar och en ökad efterfrågan på vård och omsorg kommer bli en brist på utbildade undersköterskor inom några år. Därför väljer vi att satsa utbildningsmedel redan nu, säger Ewa Ekman, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen.

Utbildningen startar redan i september 2020 och just nu pågår en nomineringsprocess där framförallt vikarier, men också tillsvidareanställda kan bli nominerade till en utbildningsplats av sin enhetschef. För att bli aktuell för en utbildningsplats ska medarbetaren bland annat ha förmåga och vara motiverad till att klara av och fullfölja en utbildning till undersköterska.

-Även om vi idag inte har brist på utbildade undersköterskor i kommunen har vi under pågående coronapandemi sett hur viktigt det är med utbildad vård- och omsorgspersonal för att långsiktigt arbeta med en säker och trygg vård för våra omsorgstagare, säger Ulf Hedin (M), ordförande i omsorgsnämnden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>