Sex veckor efter införandet av Intensivakuten på Karolinska Universitetssjukhuset
Hem NYHETER Sex veckor efter införandet av Intensivakuten på Karolinska Universitetssjukhuset

Sex veckor efter införandet av Intensivakuten på Karolinska Universitetssjukhuset

Publicerat av: Redaktionen

Införandet av en intensivakut vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna är en central del i Framtidens Hälso- och Sjukvårdsplan (FHS).

Sex veckor efter införandet av Intensivakuten på Karolinska Universitetssjukhuset 2Avsikten är att vården vid det nya sjukhuset skall fokusera på de patienter som mest behöver Karolinska Universitetssjukhusets resurser. Förändringen av akutmottagningens uppdrag har pågått gradvis sedan oktober 2017 med stegvis omstyrning av ambulanser till andra sjukhus. Den 1 maj började omstyrningen även av gående patienter, efter omfattande information till allmänheten. Sex veckor har gått och när effekterna av omstyrningen nu börjar bli tydliga finns förutsättningar för att börja samla erfarenheter.

– Införandet av Intensivakuten har gått enligt plan och patientinflödet har förändrats i enlighet med vårt nya uppdrag. Antalet besök på vår akutmottagning har reducerats gradvis sedan oktober i och med omstyrningen av ambulanser, och minskat ytterligare efter det fulla införandet den 1 maj. Införandet av Intensivakuten har minskat behovet av akut slutenvård i Solna vilket är en förutsättning för den fortsätta utvecklingen mot det högspecialiserade uppdraget, säger Annika Tibell, biträdande sjukhusdirektör och operativdirektör.

Det har diskuterats en del kring graden av sysselsättning för medarbetarna på Intensivakuten och även tidpunkten för införandet.

Från sjukhusets perspektiv har det varit väldigt viktigt att införandet har kunnat ske i de gamla lokalerna i Solna där det tidigare har varit som mest 77 000 besök per år och nu ungefär 15 000 besök.

– Det minskade patientinflödet har varit viktigt för att verksamheten skulle kunna starta förberedelserna inför flytten in i den nya sjukhusbyggnaden, bland annat görs nu simuleringar av de nya arbetssätten som behövs på den framtida akutmottagningen. En av de lärdomar vi har dragit från tidigare flyttar är att det är avgörande att kunna upparbeta rutiner före flytten in i nya lokaler. De nya arbetssätten måste fungera från dag ett, inte minst på en akutmottagning, säger Annika Tibell.

– Vi drar lärdom av erfarenheter från de sex veckor som har gått och ser tillsammans med landstinget gradvis över vilka finjusteringar som kan behövas. Det kan till exempel handla om samverkan inom sjukhuset, hur vi samarbetar i nätverket av andra vårdgivare men också detaljeringen av vårt uppdrag på Karolinska. Samverkan mellan våra två sajter i Solna och Huddinge är nu allt viktigare för oss, inte minst när det gäller kompetensfrågor och utbildning, avslutar Annika Tibell.

Fakta i korthet

  • Intensivakuten har sedan öppning haft i snitt 43 patienter per dag (61 inkl ÖNH) fördelat 50/50 mellan gående patienter och ambulanser
  • 43 patienter per dag motsvarar ca 15 700 patienter per år
  • Jämfört med vid omstyrningens start är totala volymer till intensivakuten ca 66% lägre, gående volymer 77% lägre och ambulanser ca 41% lägre
  • Under intensivakutens första veckor har inläggningsfrekvensen ökat från ca 29% till ~44- 50% (obs exkl ÖNH)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>