Hem NYHETER Självtest för virus ska inte användas som reseintyg

Självtest för virus ska inte användas som reseintyg

Publicerat av: Redaktionen

Hittills har cirka 19 000 personer i Skåne testats för covid-19 genom så kallad egenprovtagning, något som är ett effektivt verktyg i arbetet med att få ned smittspridningen.

Självtest för virus ska inte användas som reseintyg 3Men dessa tester ska inte användas som ett reseintyg.

Sedan den 3 juli kan den som har symtom på covid-19 genomföra ett självtest, som beställs på 1177.se. För att inte bidra till en ökad smittspridning, är det av största vikt att den som beställer testet skickar ett friskt ombud för att hämta och lämna in det på apoteket.
– Vi hjälper endast de som skickar ett friskt ombud. Om man inte har möjlighet att skicka ett friskt ombud till apoteket finns möjlighet för personen att provtas till exempel via vårdcentral där personalen bär annan skyddsutrustning, säger Lotta Haleen, tjänsteansvarig på Apoteket AB som lämnar ut provtagningspaket och tar emot prover på uppdrag av Region Skåne.

Via ombud

Den som själv försöker hämta ut ett beställt provtagningspaket på apoteket, kommer att nekas att göra detta av personalen.
– Eftersom man endast ska beställa ett självtest när man känner sig sjuk måste vi utgå från att alla som beställt testet kan sprida smittan vidare. Det är just när man börjar känna symtom och i början av sjukdomsförloppet som man sannolikt är som mest smittsam. Därför har vi klara regler om att det måste vara ett ombud utan symtom som hämtar provtagningspaketet, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne.

Reseintyg via privata vårdgivare

När möjligheten att resa till vissa länder nu har öppnat sig, är det många som vill ta chansen att komma iväg på en semesterresa. Många länder kräver ett intyg på att den som ska resa in i landet är frisk. Självtestet för covid-19 ska inte användas som ett sådant reseintyg.
– Systemet för egenprovtagning är inte anpassat för att fungera som intyg inför en resa. Apoteken utfärdar inte några intyg och kan inte på något sätt garantera att kundens provtagningsresultat kan användas som reseintyg, säger Lotta Haleen.

För den som behöver ett reseintyg finns det flera privata vårdgivare som erbjuder sådana.

Det här gäller för egenprovtagning via 1177.se:

  • Självtest beställs på 1177.se och hämtas ut av ett ombud på något av de drygt 40 apoteken i Skåne som erbjuder tjänsten. Testet lämnas efter provtagningen in igen, till samma apotek, av ett ombud.
  • För att apoteket ska kunna hjälpa ombudet behövs legitimation både för ombudet och för den som ska provtas.
  • Endast ombud som inte har några symtom på covid-19 får hämta ut och lämna in provtagningspaketet.
  • Om flera personer i samma familj behöver provtas behöver man skicka ett ombud som inte är en del av familjen, alltså någon som inte ska testas själv. Exempel: Om både make och maka ska testas kan inte maken hämta åt makan och vice versa. De som tror sig vara sjuka måste stanna hemma tills de fått sitt provresultat.
  • Här kan du läsa mer om egenprovtagning för covid-19 och hur det går till: https://www.1177.se/Skane/sa-fungerar-varden/varde…

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>