En ny och lite ovanlig grupp har bildats på Facebook – med syfte att sälja och köpa begagnad labbutrustning och labbtjänster i Umeå.
– Universitetet, landstinget och en mängd life science-företag i Umeå har behov av laboratorium, men utrustning är dyrt och kräver stor kunskap. Med nya Facebookgruppen vill vi hjälpa företagen i stan att stötta varandra, säger Jennie Ekbeck, vd på Umeå Biotech Incubator.
Den nya gruppen heter Labbutrustning och labbtjänster sök, byt, sälj och har redan fått en växande skara medlemmar.
– Det är en rätt nischad Facebookgrupp, men väldigt välbehövlig för företagen, säger Jennie Ekbeck.
Hon har länge sett behovet av att kunna köpa och sälja begagnad labbutrustning. Utrustningen är ofta dyr om man köper den ny och specialkunskap krävs för att kunna använda maskinerna.
– Tidigare var life science-branschen i Umeå mycket mindre. Då träffades man på ett annat sätt och företagen hade koll på om någon annan hade en maskin som stod och samlade damm. I dag har branschen vuxit sig stor och det är omöjligt att hålla koll på vilken utrustning som finns i vilket labb. Vi hoppas att den här gruppen kan bidra till en bättre överblick, säger Jennie Ekbeck.
Christin Grundström är community manager på Umeå Biotech Incubator och den som ansvarar för Facebookgruppen.
– Jag är övertygad om att det finns massor med funktionsduglig utrustning som inte används ute på labben. Det du själv inte använder kan någon annan få nytta av – till ett bra pris. Dessutom bidrar det här till hållbarhet genom att fler saker kan återanvändas, säger hon.
Hon själv har nyligen lagt ut en bioreaktor för cellodling i gruppen. Nypris är 100 000 kronor, men hon säljer den begagnad för 10 000 kronor.
– Den är gammal, men nästan aldrig använd, säger Christin Grundström och fortsätter:
– Problemet med labbutrustning är att om någon i personalen slutar så försvinner expertisen, vilket gör att en viss maskin på labbet kanske aldrig används mer. Då är det mycket bättre om den maskinen kan få göra nytta hos en ny ägare istället.
Tanken är också att företagen ska kunna erbjuda varandra labbtjänster, så som analyser.
– Det kan uppstå situationer då man bara behöver använda en viss maskin vid ett enda tillfälle. Då är det onödigt att köpa in den dyrt och att måsta lära upp sig. Istället kan man höra sig för i gruppen och köpa just den tjänsten av någon annan, säger Christin Grundström.
Både hon och Jennie Ekbeck är övertygade om att gruppen kan hjälpa företagen i stan – och kanske även öka nätverkandet.
– Tack vare det här får vi inom life science en ny plattform att mötas på – och det kanske gör att vi hittar nya synergier mellan varandra. I Umeå är vi duktiga på att samarbeta och tänka hållbart, så jag hoppas verkligen att den här Facebookgruppen kan boosta life science ytterligare, säger Jennie Ekbeck.