Hem NYHETER Sjukvårdens blodbehov i jul hotas av pandemin

Sjukvårdens blodbehov i jul hotas av pandemin

Publicerat av: Redaktionen

Blodlagren runt om i landet är i stort behov av påfyllning inför stundande jul- och nyårshelger.

Sjukvårdens blodbehov i jul hotas av pandemin 3Läkare på landets blodcentraler uppskattar att omkring 21 100 personer behöver ge blod inför jul för att säkra blodlagret. ”Under de senaste veckorna har antalet blodgivningar, framför allt i storstadsregionerna, varit betydligt lägre än normalt,” säger Sofia Nyström, medicinskt ansvarig läkare vid GeBlod i Linköping.

Den rådande pandemin och skärpta restriktioner är en anledning till att blodlagren är på oroande låga nivåer. Därför är det viktigt att friska blodgivare fortsätter ge blod inför jul och nyår med flera röda dagar.

”All sjukvård som inte kan vänta måste fortgå som vanligt trots coronavirus och långhelg. Alla blodgrupper behövs,” säger Sofia Nyström.

Blodet används till exempel vid cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer och kroniska sjukdomar. Enskilda händelser som till exempel en olycka eller en blödning under en operation kan snabbt minska blodlagret.

Behovet är särskilt stort i de större städerna där universitetssjukhusen finns.

Region Antal blodpåsar som behövs innan jul
Stockholm 7000
Göteborg 3000
Skåne 5000
Östergötland 1800
Västerbotten 1100
Örebro län 1600
Uppsala län 1600

Blodverksamheterna i landet arbetar enligt Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Alla blodgivare ska vid blodgivningstillfället känna sig friska. Vid förkylning ska det ha gått minst två veckor sedan det senaste förkylningssymptomet före blodgivning. Mer information om coronavirus och blodgivning finns här.

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att en jämn ström av blodgivare säkerställer sjukvårdens blodbehov under jul- och nyårshelgen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>