Skåneliberalerna drar en lans för bättre veteranvård
Hem HÄLSA Skåneliberalerna drar en lans för bättre veteranvård

Skåneliberalerna drar en lans för bättre veteranvård

Publicerat av: Redaktionen

Många hemkomna soldater och personal vid internationella insatser lider av posttraumatisk stress eller andra fysiska eller själsliga skador, men får inte nödvändig vård och behandling.

Socialstyrelsen har konstaterat i en tidigare rapport att det i många landsting/regioner saknas kompetens för att bedriva evidensbaserad veteranvård och att det i en majoritet av landstingen saknas specialiserade mottagningar för traumatiserade individer.veteraner

Liberalerna lägger därför nu en motion i Region Skånes regionfullmäktige om att etablera ett ”regionalt kunskapscentrum” för vård och rehabilitering av veteraner med psykiska och fysiska besvär.

– Skåne och Sverige behöver ta bättre hand om de veteraner som tjänat Sverige internationellt. De gör ett otroligt viktigt arbete och måste kunna lita på att samhället står bakom dem även när de kommit hem, säger Allan Widman (L) ordförande i riksdagens försvarsutskott.

– Många veteraner genomlider de största prövningarna efter att de kommit hem. Det är vår plikt att hjälpa dem, deras familjer och anhöriga på bästa sätt. Här måste vi politiker ta ansvar och se till att Region Skåne rustas för att vårda och rehabilitera veteraner till ett fungerande civilt liv, säger Gilbert Tribo (L) oppositionsledare i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

– Nu är det dags för Sveriges landsting och regioner att komma ut på arenan. Det är de som har resurserna att göra verkstad av vården av våra veteraner, säger Torbjörn Ekelund, kommunalråd i Svalövs kommun, ledamot i Skånes regionfullmäktige och tillika aktiv officer i Försvarsmakten.

Initiativtagare till motionen är Anders Cnattingius, gruppledare för Liberalerna i Vellinge kommun. Han har tillsammans med Allan Widman, Gilbert Tribo, Torbjörn Ekelund och Jerker Westdahl, reservofficer/överlöjtnant och vice förbundsordförande i Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, skrivit ett debattinlägg i Svenska Dagbladet idag där de uppmanar politiker i andra regioner och landsting att följa efter och initiera etableringen av kunskapscenter för vård och rehabilitering av veteraner med psykiska och fysiska besvär (se bifogad länk).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>