Skånskt patientjournalsystem på statligt sjukhus i Zambia
Hem NYHETER Skånskt patientjournalsystem på statligt sjukhus i Zambia

Skånskt patientjournalsystem på statligt sjukhus i Zambia

Publicerat av: Redaktionen

Malmöbaserade e-hälsoföretaget MedCardApps AB inleder nu ett samarbete med Zambias hälsoministerium för digitalisering på ett statligt sjukhus i Kitwe, landets näst största stad.

Skånskt patientjournalsystem på statligt sjukhus i Zambia 1

Kitwe Teaching Hospital, Zambia. Idag använder man pappersjournaler för patienternas hälsohistorik, men i januari 2019 startar MedCardApps en pilot med sitt digitala patientjournalsystem på sjukhuset. Foto: MedCardApps

– I dag är pappersjournaler helt övervägande och vårdpersonal ägnar sig åt att leta journaler i stället för att ta hand om patienter, säger VD Phillip Kilara, grundare av MedCardApps.

MedCardApps levererar ett egenutvecklat digitalt patientjournalsystem särskilt designat för afrikanska förhållanden. Det innebär bland annat att systemet fungerar utan internetuppkoppling, är lätthanterligt för ovana användare och kan köras på äldre hårdvara. MedCardApps lösning är uppbyggd efter flödet på en typisk klinik, det inkluderar ett patientidentifikationssystem och stöder den internationella diagnosstandarden ICD10.

-Vår konsult Joyce Musenge fungerar som dörröppnare. För ett litet bolag som vårt vore det fullständigt omöjligt att komma i kontakt med högt uppsatta beslutsfattare på hälsoministeriet, utan Joyce, som tror stenhårt på oss. Hon har bland mycket annat varit Zambias ambassadör i Sverige och hon känner verkligen “alla”. Vi har kunder i Uganda och Zambia sedan tidigare, men det är privatägda kliniker. Nu startar vårt första samarbete med offentlig sektor. Otroligt spännande, säger Helle Robertson, affärsutvecklare på MedCardApps.

Med start i januari har MedCardApps egen personal från både Uganda, Zambia och Sverige på plats på Kitwe Teaching Hospital för att installera systemet och utbilda sjukhuspersonalen. Uppskattningsvis 150 läkare, sköterskor och administratörer ska utbildas. De två öppenvårdsavdelningar där piloten körs tar dagligen emot cirka 600 patienter. Projektet kommer att löpa över åtminstone tre månader med möjlig förlängning.

Pilotprojektet syftar till att visa hur MedCardApps system kan öka patientsäkerheten och effektivisera arbetet på sjukhuset. -Jag har egen erfarenhet av dagens tidsödande och ibland osäkra hantering av pappersjournaler i de här länderna. Det händer till och med att journalen skickas med patienten hem, på grund av utrymmesbrist. Med vår lösning är patientens hälsohistorik kronologiskt samlad och omedelbart tillgänglig för relevant personal, säger VD Phillip Kilara, själv ursprungligen från Uganda, men boende i Köpenhamn sedan många år.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>