Untitled 8
Hem UNDERSÖKNING Smarta hem gör äldre trygga och får unga att känna sig övervakade

Smarta hem gör äldre trygga och får unga att känna sig övervakade

Publicerat av: Redaktionen

Sex av tio svenskar vill ha smarta hem.

Fyra av tio hoppas bland annat att det ska ge ökad säkerhet och trygghet står också högt på önskelistan.

Men unga och gamla har olika åsikter i frågan. Det visar en stor nordisk Kantar Sifo-undersökning om framtidens bostäder.

Intresset för smarta hem har ökat de senaste åren. Det handlar om hem med inbyggd teknik som förenklar och automatiserar vardagen som kylskåp som meddelar när mjölken är slut eller dammsugare som börjar städa. Detta intresse avspeglar sig också i Boendebarometern som gjorts i Sverige, Norge och Finland under maj.

– För att bli ännu bättre som bostadsutvecklare behöver vi känna till hushållens intresse för smarta hem och hur viktigt de tycker att det är att deras hem har olika kategorier av smart teknik förinstallerad. Den här undersökningen har gett oss bra insikter, säger Johan Wiksell, ansvarig för intelligenta hem på JM.

I undersökningen som 1 500 personer i Sverige deltagit i vill 40 procent vill att ett smart hem ska kunna ge ökad trygghet och säkerhet. Exempel på det är fallsensorer eller rentav hjärtövervakning i hemmet, eller digitala lås, övervakningskameror och system som exempelvis kan stänga av vatten vid en läcka. Däremot är det en generationsfråga hur man ser övervakningskameror som trygghet eller intrång i privatlivet.

Untitled 8– Äldre ser kameror som en viktig funktion för att öka tryggheten i bostad och fastighet, medan yngre i större utsträckning upplever att kameror får de själva att känna sig övervakade istället. Det är därför viktigt att alltid beakta kunders preferenser, säger Johan Wiksell.

Över hälften av de svarande, 53 procent, vill ha ett smart hem för att kunna spara pengar, exempelvis genom minskad förbrukning. 38 procent uppger även att de vill ha egenproducerad el i bostaden för att kunna leva mer hållbart i framtiden.

De svarande fick också svara på vilka funktioner som de är mest intresserade av i ett framtida boende. Överlägsen etta med 66 procent ligger ett snabbt och stabilt internet. Smart säkerhetsövervakning av brand, inbrott och vattenläckor uppger 27 procent. 20 procent vill smarta maskiner som exempelvis kyl, frys, ugn, spis och tvätt.

– Under pandemin har allt fler upptäckt fördelarna med integrerad digital teknik i sina bostäder och jag tror vi kommer se mycket mer utveckling av smarta hem framåt. JMs målsättning med smarta hem är att skapa ännu fler fördelar med att flytta till ett nytt hem, att det upplevs bekvämt, tryggt och mer hållbart, säger Johan Wiksell.

Sammanlagt 4 500 personer i Sverige, Norge och Finland har deltagit i undersökningen, 1 500 i varje land.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>