a2caf1972f4c2186 org
Hem LIVSSTIL Så ser svenskarnas semesterplaner ut

Så ser svenskarnas semesterplaner ut

Publicerat av: Redaktionen

Sommarsemestern är den längsta ledigheten på året för de flesta svenskar.

If har frågat svenskarna vad de tänker göra under semestern.

I år väljer de flesta att semestra på hemmaplan, eller någonstans inom landet, inte sällan i egen eller hyrd stuga. Många kommer att spendera mer pengar på sommarsemester i Sverige än tidigare.

Försäkringsbolaget If har frågat svenskarna hur deras semesterplaner ser ut.

Resa inom landet, eller tillbringa tid i egen eller hyrd stuga, tillhör några av de vanligaste svaren. Men de allra flesta väljer att stanna hemma. Mer än var fjärde (27 procent) kommer inte att resa någonstans, utan tänker enbart stanna hemma i sommar. Och 13 procent ger sig ut på vandringssemester.

a2caf1972f4c2186 org– Massor av svenskar semestrar hemma i Sverige i år och det finns ett brett utbud av aktiviteter som både kostar och är gratis att sysselsätta sig med. Ett tips är att ta en titt på kommunsajten för tips på aktiviteter både nära och lite längre bort. Något vi märker är populärt är att snöra på sig kängorna och vandra både kortare och längre sträckor, säger Robin Herzog, kommunikationsspecialist på If.

Sommarstugan populär

– Att tillbringa tid i en sommarstuga är mycket populärt. Uppemot var femte svensk tillbringar semestern i egen stuga, och lika många väljer att hyra ett fritidshus i sommar, säger Robin Herzog.

Och tillägger:

– Är det ens egen stuga som hyrs ut är det viktigt att tänka på försäkringen. Fritidshusförsäkringen gäller som vanligt om det skulle börja brinna eller uppstå en vattenskada. Men man ska vara medveten om att den inte täcker stölder eller förstörd egendom under en uthyrning.

Hos If finns det en tilläggsförsäkring som komplement till den befintliga fritidshusförsäkringen.

Nästan en av fem (18 procent) uppger att de tänker resa utomlands. Var sjätte svensk väljer att vänta med utlandsresa till i höst eller vinter, när de har blivit vaccinerade.

Spenderar mer pengar i Sverige

30 procent kommer att spendera mer pengar på sommarsemester i Sverige än de gjorde före coronapandemin.

– När man inte kan resa ut i världen som vanligt på grund av coronarestriktioner är det många som ställer in sig på en semester i Sverige. Det är positivt att se hur allt fler nu har möjlighet att träffa nära och kära under sommarledigheten 2021 i takt med att vaccin rullas ut, säger Robin Herzog.

Kommer du att lägga mer pengar på sommarsemester i Sverige än du gjorde före coronapandemin?

Ja 30%
Nej 53%
Vet inte 17%

Hur ser dina semesterplaner ut? Kommer du att göra något av följande:

Åka på båtsemester 7%
Åka på campingsemester med husvagn eller husbil 9%
Åka på campingsemester med tält (och då inte husvagn eller husbil) 8%
Cykelsemester 8%
Tågsemester 9%
Vandringssemester 13%
Motorcykelsemester 3%
Vara i sommarstugan 18%
Hyra stuga i Sverige 19%
Resa utomlands 18%
Kommer endast vara hemma 27%
Annat 9%
Inget ovanstående 6%

Planerar du att resa utomlands i sommar?

Ja 18%
Nej 60%
Nej, men i höst/vinter när jag har blivit vaccinerad 15%
Vet inte/har inte planerat semestern än 7%

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>