Hem NYHETER Snabbaste Stockholm Marathon genom tiderna

Snabbaste Stockholm Marathon genom tiderna

Publicerat av: Redaktionen

Den 41:a upplagan av Stockholm Marathon blev den snabbaste.

Snabbaste Stockholm Marathon genom tiderna 3Etiopiern Nigussie Sahlesilassie skar mållinjen efter 2:10:10. Det är 48 sekunder under det gamla banrekordet från 2016. Han fick med sig tre löpare till under 2:13, en tid som annars brukar räcka till att vinna loppet. Aberash Fayesa fullföljde den etiopiska triumfen med att vinna damloppet. Adhanom Abraha och Mikaela Larsson blev svenska mästare i loppet som 12 351 fullföljde.

Den svenske VM-löparen David Nilsson drog upp farten i loppets inledning. På denna lättare del av banan sprang ölänningen så fort att prognosen pekade mot 2:08. Det var ett tempo som hölls till en ledarklunga om tre kenyaner och fyra etiopier nådde Söders höjder. Matthew Kipsaat grillade konkurrenterna så att klungan krympte till fem man över Västerbron.

Men väl på Kungsholmen var det Nigussie Sahlesilassie som hade en växel till och vid Slottet, knappt fem kilometer från mål gjorde han ett sista ryck, från kenyanen Gilbert Yegon.

Sahlesilassie kom i mål på 2:10:10 vilket är 48 sekunder snabbare än vad landsmannen Bayabel sprang 2016.

Men det var på den gamla banan. Stockholm Marathon fick en helt ny profil ifjol, i samband med 40-årsjubileumet. Att den nya banan är snäppet snabbare och dagens temperatur om 14 grader lämplig för maratonlöpning bevisades av de fyra närmaste i mål också sprang historiskt snabba. Det blev till slut dubbelt etiopiskt i och med att Tafese Delegen slutade tvåa, en och en halv minut bakom landsmannen.

Dessutom noterade Adhanom Abraham den bästa svenska tiden på över 20 år när han vann SM-klassen på 2:16.48. 42-åringen från Eskilstuna var sjätte man i mål, nästan fyra minuter före näste svensk.

Även på damsidan kom segraren från Etiopien. Aberash Fayesa blev först ikappsprungen av japanskan Haruka Yamaguchi på Kungsholmen. Men hon svarade och gled iväg till en seger med en knapp halvminut på 2:33:38. Trea kom Mikaela Larsson, som vann SM för tredje året i rad och det återigen överlägset.

Regnet började dugga tidigt i loppet och under en stund växte det ordentligt i styrka, men hjälpte snarare att hålla vätskebristen borta. Av 12 852 startande tog sig så många som 12 351 i mål. Och sjukvården hade ovanligt lite att göra i det milda vädret.

– Vi har inte ens behövt sätta dropp på någon, sammanfattar läkaren Sara Dahlén, som är sjukvårdsansvarig.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>