Undernäring bland äldre blir ett allt större problem.
Enligt nationella registret Senior alert är 6 av 10 patienter inom äldreomsorgen undernärda eller riskerar att bli det. Undernäring av äldre orsakar hälsoproblem som, bara i Sverige, kostar samhället drygt 20 miljarder per år.Cuviva som utvecklar e-hälsolösningar för just sköra äldre har tilldelats EU-stöd av INCluSilver för sin senaste e-hälsolösning mot undernäring.
– Idag pratar man ofta om fetma som ett stort samhällsproblem men glömmer att undernäring av äldre faktiskt orsakar ännu större samhällskostnader och mycket lidande.
– Vår digitala lösning ska öka samordningen mellan vård- och omsorgsinstanser och se till att alla dess parter kan följa patientens näringsintag. Det är avgörande för en hållbar vård och omsorg av äldre i framtiden, säger Fredrik Koffner, medgrundare av Cuviva som driver projektet tillsammans med italienska e-hälsoföretaget Meteda.
Socialstyrelsen har identifierat ett antal utmaningar för att få kontroll på problemet med undernärda äldre. Avgörande är att skapa bättre samordning mellan olika vård- och omsorgsinstanser för att underlätta samarbete och ge alla vård- och omsorgsgivare en helhetsbild av patientens hälsa. Idag finns det till exempel få lämpliga lösningar för att utbyta information mellan hemtjänst och sjukvård vilket ibland leder till missförstånd eller att vissa insatser aldrig genomförs.
I arbetet mot undernäring hos äldre, inledde Cuviva tillsammans med WA Dietistkompetens under 2018, utvecklingen av Dietist Online, ett verktyg för att på ett strukturerat sätt föra ut dietistkompetens till kommuner och privata omsorgsgivare.
Projektet tilldelades också stöd av INCluSilver. Nu tar Cuviva nästa steg och arbetar fram en e-hälsolösning tillsammans med e-hälsoföretaget Meteda som ytterligare ökar samordningen och inkluderar patienten i vård- och omsorgsprocessen.
Med hjälp av en lättanvänd surfplatta och mätinstrument kan patienten leva ett normalt liv i hemmet och dagligen själv, eller med hjälp av exempelvis anhöriga eller omsorgspersonal, mäta hälsodata som vikt och blodsockernivåer. Dessutom monitoreras patientens näringsintag och näringsplaner på distans av vård- och omsorgsgivare. Hälsodatan finns tillgänglig digitalt för vård- och omsorgsgivare på alla nivåer vilket ger en samlad bild av patientens hälsa. På så sätt kan exempelvis hemtjänst, sjukhus och närstående samordna sina vård- och omsorgsinsatser och vårda proaktivt. Vårdgivare genomför även regelbundna videomöten med patienten för att följa upp näringsplaner och vårdinsatser.
– Det här är en unik lösning som kan lösa ett stort, men för många, relativt okänt problem. Vi vet från liknande projekt att vårdkvaliteten och livskvaliteten ökar med den här lösningen och att kostnadsbesparingarna är stora, säger Fredrik Koffner.