Helena har sedan sju år tillbaka sjukdomen mtcd, det är en reumatisk sjukdom som även kan sätta sig på inre organ.
Utöver detta har hon även Reynolds syndrom vilket gör att hennes händer blir kritvia och tappar känsel vid kyla eller stress, något värmehandskar kan lindra.
När den reumatiska smärtan är som värst tvingas Helana tappa upp ett bad, bara för att få upp värmen och sätta igång kroppen, men med värmehandskar på kan hon ta värmen med sig ut.
– Mina besvär är att jag får ont i mina leder, men jag har även värk i mina händer och fötter och då är värme det bästa.
Smärtan sätter stopp
Hon berättar hur hon tvingas välja bort saker i vardagen, som möjligheten att vara utomhus om det är för kallt. Det gör det mycket svårt att leka med barnen och tex. vara med och åka pulka eller skidor. Att hon en gång i tiden själv var professionell snowboardåkare känns ett avlägset minne.
– När jag har ont får jag även en enorm trötthet som är väldigt jobbig, säger hon. När det är kallare ute så blir jag stelare och i vissa fall tappar jag helt känseln i kylan och då behöver det ändå inte vara jättekallt, säger Helena.
Efter att ha provat ett par effektiva värmehandskar under några veckor har Helena märkt av positiva förändringar. Med dem kan hon spendera längre tid utomhus, även om det är kallt.
– Jag kunde vara ute en heldag på ett nöjesfält, mitt i höstkylan. Det hade aldrig gått utan att behöva gå in och värma mig ofta. Det hade förmodligen blivit en kort dag på Liseberg.
Handskar som värmer ut i fingertopparna
Helena tar stark medicin varje dag och har även valt att ta bort kött ur sin kost och har genom det märkt av positiva förändringar. Hon spår även att värmehandskarna kan hjälpa henne ur ett mer långsiktigt perspektiv och hindra henne från att bli sämre lika fort.
Handskarna som Helena använder heter Ontario och har en värmetråd av kolfiber runt fingrarna. Längs handleden sitter en knapp som reglerar temperaturen i tre steg; 38° C (svag effekt), 45° C (medeleffekt) samt 55° C (full effekt). Handskarna drivs av två stycken litiumjonbatterier och beräknas räcker 2–8 timmar per laddning.