Socialminister Lena Hallengren inleder Världscancerdagen: ”Är det möjligt att införa digitala system så ska vi göra det”
Hem NyheterCancervård Socialminister Lena Hallengren inleder Världscancerdagen: ”Är det möjligt att införa digitala system så ska vi göra det”

Socialminister Lena Hallengren inleder Världscancerdagen: ”Är det möjligt att införa digitala system så ska vi göra det”

Publicerat av: Redaktionen

Tema för Världscancerdagen 2021 är ”Tidig upptäckt – på liv och död”.

Socialminister Lena Hallengren inleder Världscancerdagen: ”Är det möjligt att införa digitala system så ska vi göra det”Det handlar om att se till att patienter snabbt får en diagnos vid misstänkt cancer.

Alldeles för ofta vittnar människor om två-siffriga antal besök på vårdcentral innan de slutligen fått remiss för vidare utredning om eventuell cancer.

Det finns digitala system som kan införas för att larma om symptom eller kombinationer av symptom som kan vara cancer. Men de införs inte i Sverige.

Socialminister Lena Hallengren (S) inleder Världscancerdagen genom ett förinspelat samtal med Nätverket mot cancers ordförande Margareta Haag. Om de digitala larmsystemen säger Lena Hallengren:

– Vi ska inte bara stödja och fortsätta med den screeningverksamhet som finns utan att vi också använder oss av de digitala system som finns och som det är möjlighet att införa.

Kan det behövs lagstiftning?

– När det gäller att möjliggöra tidig upptäckt så skulle jag säga att i den mån vi med resurser kan underlätta för det så ska vi göra det, och finns det behov av lagstiftning är jag beredd att titta på det.

Världscancerdagen presenteras SIFO-undersökningar som visar att samtliga RCC och RCC i Samverkan säger att det saknas generella system för att larma om eventuell cancer på vårdcentraler. 65 % av de regionpolitiker som svarat i undersökningen, anger att de inte känner till att systemen ens finns.Hör hela samtalet med Lena Hallengren och övriga diskussioner i det direktsända seminariet kl. 9.30-12.30 idag. Länk till sändningen

Kortfakta digitala systemet:

Det är till vårdcentralerna de flesta kommer med sina symptom och det digitala verktyget ska användas där. Det är redan infört i Storbritannien där allmänläkaren får en signal i datorn om någon patient har symptom som kan tyda på cancer. Systemet söker igenom patientens data under det senaste året och hittar symtom eller provsvar som var och en för sig kanske inte talar för cancer, men sammantaget ger en signal om att det kan vara cancer som behöver utredas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>